Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Отглеждане на котка и папагал заедно - да или не?

Отглеждане на котка и папагал заедно - да или не?

Отглеждане на котка и папагал заедно - да или не?

Много хора харесват напълно различни животни, като например папагали и котки и искат да ги имат и двете в дома си едновременно. Има обаче много трудности, свързани с отглеждането на толкова различни домашни любимци, особено когато единият е хищник, а другият - потенциална негова жертва.

Ще разгледаме нюансите на едно такова съжителство. Запознайте се с тях, за да разберете дали е добра идея и как да избегнете трагични последици, ако решите да го направите.

Да или не за отглеждането на котка и папагал

Първото правило, което си струва да знаете: колкото и да са привързани котка и папагал един към друг, колкото и приятелски да са настроени - винаги има риск от трагичен инцидент, когато космат хищник грабне птица поради естествените си инстинкти, дори да не иска да нарани птицата. Затова е по-добре да изоставите съвместното им отглеждане и да вземете само един от тях у дома. Ако все пак решите, че такова за вас това е приемливо съжителство, то трябва да следвате следните са основните принципи за безопасно съществуване и на двете животни.

Принципи за безопасно съвместно съществуване на котка и папагал

- В идеалния случай котка и папагал в жилището трябва да живеят в отделни стаи, без да се засичат помежду си. Дори ако пернатият домашен любимец е в клетка, а котката просто се разхожда из къщата, рискът не намалява. Котката може да наблюдава птицата, за да стигне до нея в един прекрасен момент;

- Никога не оставяйте котка и птица сами - дори за няколко минути. Не става въпрос за това дали птицата е в клетката или извън нея. Без значение колко здрава и безопасна изглежда клетката, котката може да се втурне към нея и да събори самата клетка. Дори ако птицата не получи физически щети, психологическата травма на пернатия домашен любимец може да остане за цял живот;

- Не правете смъртоносната грешка да приемете, че присъствието ви в стаята може да предотврати трагедия. Незабавната реакция на котката към потенциалната жертва е по-бърза, отколкото можете да реагирате. И в случай на трагедия ще бъдете виновни само вие, а не котката убиец;

Отглеждане на котка и папагал заедно - да или не?
Снимка: MariaGodfrida/pixabay.com

- Не забравяйте, че опасността от нараняване може да застраши не само папагала, но и самия хищник. Големите папагали могат да нападнат нежелан гост, като удрят с ноктите и клюна си потенциалния враг.

- Безусловното приятелство между такива домашни любимци е рядкост; Разбира се, ако търсите в YouTube фразата „папагал и котка“, тогава можете да се взирате в нежни сцени, когато птица спи върху четириног приятел или голямо какаду гали котка. Всички тези редки кадри, в името на които ще бъдете готови за тези експерименти, няма да бъдат сравнени по-късно с виковете за помощ в Интернет: „моята котка изяде папагал“, „какво да правя? “. Само собственикът на животните ще бъде виновен в такава ситуация и нищо не може да се направи;

- Дори малка драскотина може да доведе до смъртта на птица, тъй като ноктите на котката съдържат бактерии, които са опасни за папагалите. Ако котка е ухапала папагал, тогава трябва спешно да измиете раната. Обикновено мирамистин или бетадин се използват за лечение на рани. Ако има кръв, трябва да поставите няколко кристала калиев перманганат, за да обгорите раната. И спешно се обърнете към ветеринарен лекар, т.к. самолечението е може да доведе до смъртта на пернатия любимец.

Дълголетието на домашните любимци зависи от много фактори: естеството на домашните любимци, тяхното възпитание от собственика, както и постоянното наблюдение на ситуацията. Тази статия няма за цел да сплаши с "ужасни истории" за невъзможността за такова съжителство на опашати и пернати, а да даде възможност на човек да помисли - готов ли е да носи отговорност за възможни проблеми?

Задачата на собственика е да осигури безопасен и комфортен престой на своите котка и папагал, а това често е трудно изпълнимо. Ето защо, ако не сте готови да положите усилия, тогава е по-добре да се откажете от това начинание.

Вижте още:

- Отглеждане на мопс и котка заедно - да или не;

- Отглеждане на немска овчарка и котка заедно - възможно ли е;

- Отглеждане на морско свинче и заек заедно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest