Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Заболявания при пекинезите

Заболявания при пекинезите

Заболявания при пекинезите

Кучетата пекинези са малки, привързани и интелигентни кучета, които са известни със своя отличителен външен вид, включително плоските си лица и дългите, развяващи се палта. Въпреки това, както при всички кучета, има и определени характерни за пекинезите заболявания.

В тази статия ще разгледаме по-отблизо някои от най-често срещаните заболявания, които засягат пекинезите и какво можете да направите, за да ги предотвратите или управлявате.

Брахицефален синдром на дихателните пътища

Кучетата пекинез имат плоско лице и къса муцуна, което може да им затрудни нормалното дишане. Това състояние, известно като Брахицефален дихателен синдром (BAS), може да причини проблеми с дишането, особено по време на тренировка или при горещо време. Симптомите на BAS могат да включват хъркане, хрипове, кашлица и затруднено дишане. В тежки случаи може да се наложи операция за отстраняване на проблема.

Пателарна луксация при пекинез

Пателарната луксация е състояние, при което капачката на коляното се измества от нормалната си позиция, причинявайки болка и затруднено ходене. Това състояние е особено често срещано при малки кучета като пекинез. Симптомите на луксация на пателата може да включват накуцване, затруднено носене на тежест върху засегнатия крак и подскачаща походка. Лечението може да включва операция за коригиране на позицията на капачката на коляното.

Кожни алергии при пекинезите

Кучешките кожни проблеми не подминават и тези малки приятелчета. Пекинезите са предразположени към развитие на кожни алергии, които могат да причинят сърбеж, зачервяване и косопад. Алергиите могат да бъдат причинени от фактори на околната среда като цветен прашец, прах или мухъл, или от хранителни алергии. Лечението може да включва лекарства за намаляване на сърбежа и възпалението, както и диетични промени за идентифициране и елиминиране на алергените от диетата на кучето.

Заболяване на междупрешленните дискове

Пекинез

Болестта на междупрешленните дискове (IVDD) е състояние, при което дисковете между прешлените в гръбначния стълб се дегенерират, причинявайки болка и увреждане на нервите. Пекинезите са особено предразположени към развитие на IVDD поради дългите си гърбове и къси крака. Симптомите на IVDD могат да включват затруднено ходене, нежелание за движение и чувствителност към допир. Лечението може да включва болкоуспокояващи, физиотерапия и операция в тежки случаи.

Заболявания на зъбите при пекинезите

Кучетата пекинез са предразположени към развитие на кучешки зъбни заболявания, особено с възрастта. Това може да включва заболяване на венците, кариес и лош дъх при кучето. Редовните прегледи и почистване на зъбите могат да помогнат за предотвратяване на зъбни заболявания и да поддържат оралното здраве на вашето куче.

В заключение, пекинезите са обичана и уникална порода, но като всички кучета, те са предразположени към определени здравословни проблеми. Като сте наясно с често срещаните заболявания, които засягат пекинезите и предприемате стъпки за предотвратяването или управлението им, можете да помогнете на вашия космат приятел да остане здрав и щастлив за години напред.

Редовните прегледи при ветеринар също могат да помогнат за ранното откриване на здравословни проблеми при пекинезите и да осигурят най-добрите възможности за лечение на вашия домашен любимец.

Вижте още:

- Грижи за пекинез;

- Характер на пекинез;

- Дресура на пекинез;

- Обяви и цени за пекинез.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest