Miau.bg»Статии»Животински Свят»Морски Обитатели»Застрашените от изчезване риби

Застрашените от изчезване риби

Застрашените от изчезване риби

Световният океан съхранява истинско богатство от животински видове, в което рибата заема първо място по численост. Винаги рибата е била изключително важна храна за човека, а на много места основен хранителен източник.

Промените в начина на живот обаче доведоха до това, от храна на бедните по времето на Исус, рибата да се превръща все повече в каприз за супербогатите. Може да се каже, че рибата сега е най-скъпият белтъчен продукт на пазара. Причината е в бързото намаляване и изчезване на много видове риба.

Причините много риби да минат в числото на застрашените видове са разнообразни, основно те са в постоянното наторяване на водата с човешки фекалии, което води до развитие на различни видове планктон. При цъфтежа му намалява кислорода в морето и това причинява смъртта на рибите.

Другият основен фактор за изчезването на рибата е замърсяването с повърхностно активни вещества. Това е сапунената пяна, получена от всякакви шампоани, прахове, омекотители, балсами, които ползват хората. Повърхностно активните вещества не се спират от никакви пречиствателни станции. Защото сапунената пяна винаги плува най-отгоре, а пречистването става на принципа на утаяването. Пяната пречи на дишането на хайвера на много видове, които плуват на повърхността. Така намаляват драстично десетки видове риба - като се почне от симпатичните морски кончета и игли и се свърши с така познатата скумрия.

Над 40 вида риби само в Средиземно море рискуват да изчезнат през следващите няколко години заради свръхриболова, който е съществена причина за останалите малки рибни пасажи на много места. В резултат на интензивния риболов са застрашени от изчезване редица видове акули и скатове, наред с, китовете и други водни обитатели.

Тези, които се сочат като най-уязвими и изчезващи видове риби са:

Гигантски сом

Гигантски сом

Гигантската риба е друг вид сом, който е в опасност.Той е обявен за застрашен вид през месец май 1970 година.

Все още може да видят някои екземпляри в река Меконг. Това е една от най-големите сладководни риби в света, достигаща до 3 метра дължина и тегло около 300 килограма. От построяването на водноелектрическия язовир на Меконг през 1994 година популацията е намаляла от 256 на 96 риби.

Китова акула

Достига 12 метра дължина. В момента не се знае точно какъв е броят на китовите акули, които живеят в световния океан. Това, което е известно, е, че през последното десетилетие броят на екземплярите е намалял значително в резултат на прекомерен риболов на различните видове акули.

Китова акула

Чинук

Този вид риба сьомга е много важен за културата на американските индианци. Напоследък е известно, че нейната популация е намаляла значително, все още може да се види в тихоокеанския северозападен регион на САЩ.

Есетрови риби

Бракониерството, изграждането на водно- електрически централи, които блокират пътя за миграция на рибите, добивът на пясък и чакъл от речното корито, което унищожава местата за хвърляне на хайвера, са причини есетровите риби да са сред критично застрашените от изчезване видове риби, а възстановяването на популацията им е трудно и безсмислено, ако не се премахнат заплахите пред тяхното съществуване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest