Miau.bg»Статии»Котки»Породи Котки»Най-добрите породи котки

Най-добрите породи котки

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k45
Най-добрите породи котки

Най-добрите породи котки притежават общи черти. Те са по-общителни, приятелски настроени и не са срамежливи. Тези породи се отличават емпатия и бързо долавят, когато собственикът е имал тежък ден. В такива моменти най-добрите породи котки целенасочено се опитват да го успокоят.

1. Рагдол

Те са големи, пухкави, привързани котки, известни със своя спокоен, нежен характер. Рагдол е сравнително нова порода, отгледана за първи път в Калифорния през 60-те години на миналия век. Общителни и добри котки които, обичат да са близо до стопаните си, често ги преследват от стая в стая. Търпеливи са с децата, обичат да бъдат държани и галени. Те също са умни, могат да бъдат научени да изпълняват трикове или да играят на донасяне. С необходимите грижи живеят щастлив и здравословен живот до 15 години.

2. Шотландска клепоуха котка

Шотландските клепоухи котки са средни по размер със силно, мускулесто телосложение. Те имат кръгла глава, големи очи, които им придават сладко изражение. Отличителна черта на външния им вид са ушите, които са извити напред и надолу, което им придава прилика със сови. Породата се предлага в различни цветове, шарки, включително таби, бяло, черно и сиво.

Шотландската клепоуха котка е дружелюбна, привързана порода, която обича вниманието и човешкото общуване. Приятно им е да се гушкат и да седят в скута на стопаните си. Те са сред най-добрите породи котки - умни и игриви, което ги прави чудесни другари за семейства с деца.

Най-добрите породи котки

3. Сфинкс

Котката сфинкс е отличителна и уникална порода, известна със своето тяло без косми, набръчкана кожа и привързан характер. Имат големи уши и очи. Освен това са топли на допир поради липсата на козина.

Котките са известни със своя привързан и общителен характер. Често ги наричат „екстроверти“, обичат да са около хора, други животни. Те обичат да изследват заобикалящата ги среда. Те могат да издават различни звуци: от мъркане до нещо, наподобяващо чуруликане.

4. Мейн куун

Мейн куун е популярна порода домашни котки, произхождаща от Северна Америка. Точният произход е неизвестен, но се смята, че те са резултат от кръстосването на домашни и дългокосмести котки, донесени на континента от европейски заселници. Първоначално отглеждани заради техните ловни умения, те са били използвани във ферми за контрол на гризачи. Тази порода е известна със своята очарователна природа, големи размери. Лоялни и привързани, мейн кууните обичат да прекарват времето си със своите стопани. Това ги превръща в един от най-добрите котки.

Най-добрите породи котки

5. Персийска котка

Персийската котка е една от най-популярните котки в света. Известна с дългата си луксозна козина, сладък, нежен характер. Смята се, че произхожда от Персия (съвременен Иран). Те са спокойни и послушни, обичат да прекарват времето си със своите стопани. Обикновено не са много активни, но обичат да играят с интерактивни играчки. Персийските котки може да са чувствителни към промените в тяхната среда, ежедневието и могат да изпитат стрес или безпокойство в нови ситуации.

6. Сиамска котка

Сиамската котка е ярка и интелигентна порода, известна със своето елегантно тяло и пронизващи сини очи. Произхожда от Сиам (съвременен Тайланд). Сиамците са известни със своята приказлива природа, високо ниво на интелигентност. Те са активни, любопитни животни, които обичат да изследват и да играят.

Най-добрите породи котки

7. Сибирска котка

Сибирската котка е порода домашна котка, произхождаща от Русия. Сибирските котки са известни със своята дружелюбност, привързаност, игривост. Това са умни, любопитни котета, които обичат да общуват със стопаните си. Те се сравняват с кучета по поведение, могат да бъдат научени да играят на донасяне. Известни с любовта си към водата, те често пият вода от чешмата или играят в локви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest