Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Защо котката ви буди постоянно?

Защо котката ви буди постоянно?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k28
Защо котката ви буди постоянно?

Спите сладко или дремете на дивана след тежък работен ден. И изведнъж БАМ! Удар с лапа в лицето! Това е само един от многото методи, с които котката се опитва да привлече вниманието ви. Защо котката ви буди постоянно?

Когато живеете с котка и още повече с няколко котки, трябва да сте подготвени за факта, че вашият приятел не винаги ще ви остави да спите спокойно през нощта. Някои котки обичат да прекарват времето си със своя буден собственик и няма да се поколебаят да прекъснат съня му. Има няколко начина да предпазите домашния си любимец от тази неприятна практика. Най-важното обаче е да разберете защо котката събужда стопаните си.

Какво се опитва да ви каже котката?

Вашата котка ви събужда по различни начини, най-вече защото иска да ви каже нещо. Може би е гладна или иска да играе. Това е форма на нейното общуване с вас. Това, което най-добре ще ви помогне да се справите с всякакви проблеми с поведението на котката, е познаването на нейната природа, вроденото й поведение и познаването и разбирането на нейното състояние.

Най-важното е да не се ядосвате на любимеца си и да не затваряте вратата на спалнята! Повечето проблеми могат да бъдат решени, като отделяте повече внимание на вашия домашен любимец през деня преди лягане. Ако това не помогне, не забравяйте да се консултирате с ветеринарен лекар. И така нека разберем защо котката ви ви буди, докато спите!

Котката скучае

Проучванията показват, че домашните котки се приспособяват към цикъла на активност на тези, с които живеят. По същия начин се адаптират към плячката си. Домашна котка настройва деня си, за да отговаря на вашия график. Ако прекарвате по-голямата част от деня на работа и си лягате направо, когато се върнете, не се изненадвайте, ако котката ви направи всичко, за да привлече вниманието ви.

Котката скучае

Скуката обикновено е основната причина за нощната хиперактивност при писаните. Котките, оставени сами цял ден, е по-вероятно да прекарат това време в сън. През нощта скучаещите котки биха искали да играят, да се гушкат, да ви следват от стая в стая. Те се тревожат защо не се движите. Като не са те виждали цял ден, те с радост ще се опитат да ви помогнат да разберете, че трябва да се движите малко. За предпочитане с тях. Натрупаната енергия трябва да намери изход. Ако не можете да отделите достатъчно време на вашия домашен любимец, помислете за втора котка. Не забравяйте обаче за правилното представяне, защото само тези котки, които се харесват, ще се възползват от присъствието на другия.

Котката е стресирана

Това е доста оригинална хипотеза, но истината е, че домашните котки са изключително податливи на стрес и под негово влияние правят какви ли не странни неща. Живеейки на закрито, те могат да бъдат особено стресирани от неща, които дори не считаме за стресови, като шумни разговори, ремонт при съседите, шум от вода в радиаторите. Котките също могат да изпитат стрес от раздяла от членовете на семейството през нощта или поради тъмнина. И в пълна тъмнина котката не вижда нищо и може да се почувства изгубена.

Уверете се, че вашият домашен любимец се чувства удобно. Опитайте се да намерите източника на стреса при котката – това е най-важното. Отървете се от него, ако е възможно. Ако не, опитайте да разсеете котката. Играйте повече с нея, забавлявайте я, помислете за приятелски феромони, за да успокоите нервите на вашата котка.

Котката е болна

Ако имате по-възрастна котка, не се изненадвайте, ако понякога е неспокойна. Особено през нощта. Защо? Причините за това са няколко. Отслабването на сетивата предизвиква безпокойство у котката. Във вас тя вижда своята безопасност, така че когато спите, тя прави всичко възможно да ви събуди. Понякога по-възрастна котка, страдаща от болест, ще ви събуди по всякакъв възможен начин, защото иска да й помогнете. Това е придружено от силно мяукане. Нощната активност може да бъде резултат и от проблеми с ориентацията в пространството и обща разсеяност. В този случай е най-добре да си уговорите среща с вашия ветеринарен лекар, за да можете напълно да разберете какво се случва с възрастната ви котка и дали има нещо, което може да се направи, за да направи живота й по-комфортен.

Котката е болна
Снимка: LucasBouillon/ pixabay.com

Ако досега котката, която винаги е заспивала дълбоко вечер, изведнъж започне да изпитва проблеми със съня, причината може да е котешко заболяване. Ето защо, ако котката ви внезапно има проблеми със съня, потърсете съвет от ветеринарен лекар.

Котката е гладна

Някои котенца обичат да ядат толкова много, че няма да се поколебаят да събудят своя човек, само за да напълни купичките им. Преди всичко се запитайте дали вашият домашен любимец наистина е гладен, или просто му е скучно и проявява лакомия. Може би вие сами сте обучили котката си да й давате храна веднага щом се събуди. Навиците се формират при котките много бързо. Котката свързва ставането от леглото с незабавно хранене. Така че тя може да седи над вас и да чака да се събудите или просто да ви помогне да го направите.

В тази ситуация трябва да отучите приятеля си от тази последователност. За да разбере, че вашето събуждане няма нищо общо с появата на храната. Това изисква известно търпение, но гарантира спокоен сън в бъдеще.

Вече знаете защо котката ви буди постоянно. Вижте още:

- Езикът на котките;

- Какво ви казва котешката опашка;

- Какво издава позата на сън на котката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest