miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Панлевкопения при котка

Панлевкопения при котка

Панлевкопения при котка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Едно от най-опасните вирусни заболявания на котките е панлевкопенията, наричана още котешка чума. Заболяването засяга дихателната система, храносмилателната система и сърцето и без навременно лечение може да бъде фатално. За щастие можете да защитите любимеца си, като направите ваксина на котката.

Причини за панлевкопения при котка

Вирусът на панлевкопенията навлиза в кръвния поток на домашния любимец и се предава от едно животно на друго. Това може да се случи по въздушно-капков път, както и чрез замърсена храна или вода.

Веднъж попаднал в кръвоносната система, вирусът се разпространява в тялото на котката. На първо място, заболяването засяга костния мозък и лимфоидната тъкан. Производството на бели кръвни клетки спира и без тях тялото не може да се защити от патогенни микроорганизми. Освен това вирусът заразява червата, което води до развитие на ентерит.

Животните от всяка възраст са податливи на заболяването, но най-често заболяването засяга домашни любимци на възраст под една година. В допълнение, заболяването е особено опасно за бременни котки, тъй като се предава на котенца от майката. Панлевкопенията може да доведе до спонтанен аборт или малките ще се родят с вродени дефекти.

Какви са симптомите на панлевкопенията?

Заболяването може да протича в свръхостра или в остра форма. В първия случай болестта се развива светкавично и котката умира много бързо. При острата форма инкубационният период продължава 2-10 дни след инфекцията. След приключването му започва активната фаза на левкопенията, която продължава 7-10 дни.

Тъй като вирусът заразява много органи, симптомите на панлевкопията могат да бъдат различни. По време на инкубационния период котката е депресирана, отказва храна. Освен това могат да се появят следните симптоми на заболяването:

Панлевкопения

- силна жажда;

- котката повръща;

- диария при котката;

- дехидратация;

- висока температура.

Освен това котката може да почувства болка, когато се опитате да опипате корема и - това се дължи на подуване и възпаление на червата.

Два до три дни след появата на първите симптоми се наблюдава по-нататъшно влошаване на състоянието на котката:

- телесната температура пада рязко;

- появява се обилна диария, подобна на вода;

- лигавиците стават сухи;

- дишането се ускорява и става трудно;

- венците на котката могат да станат сини или ларинксът да се подуе.

Забавянето на лечението на панлевкопения може да бъде фатално, така че когато се появят първите симптоми на заболяването, трябва да заведете вашия домашен любимец на ветеринарния лекар възможно най-скоро.

Ваксина срещу панлевкопения при котка

Как се процедира във ветеринарна клинка?

Специалистите ще извършат обстоен преглед на домашния любимец, ще направят анамнеза и ще запишат клиничните признаци на заболяването. За да се определи възможно най-точно степента на увреждане на тялото, във ветеринарната лаборатория ще бъде направен клиничен кръвен тест.

След това лекарят ще предпише лечение. Интензивността му зависи от състоянието на котката, но курсът на терапия задължително включва имуностимуланти, хиперимунни серуми с антитела срещу вируса антибактериални лекарства. Също така, ветеринарните лекари ще разработят специална щадяща диета за систематично възстановяване на тялото на котката.

Как да се предотврати заболяването?

За да предпазите котката си, всяка година я водете на ветеринарен лекар за ваксинация срещу панлевкопения. Първата ваксинация на котката може да се направи още на два месеца.

Също така трябва да ограничите контакта на вашия домашен любимец с бездомни животни, както и с болни котки. Основното е да наблюдавате внимателно вашия домашен любимец и незабавно да се свържете с ветеринарния лекар, ако забележите отклонения в поведението му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest