miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Дакел - недостатъци на породата

Дакел - недостатъци на породата

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k753
Видове дакели
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Дакелът не е най-лесната порода за обучение и отглеждане, но какво очаквате от куче, което събира толкова голям характер в толкова малко тяло? Заради особеностите на това куче си заслужава да се познаете по-добре с породата, преди да си вземете късокракото куче за свой спътник.

Какви са недостатъците на дакела?

Дакелът се появява в Европа през Средновековието, вероятно поради наследствен дефект, наречен хондродистрофия. Оказа се полезно отклонение: късите крака предлагат добри възможности за подземен лов на язовци и лисици.

Характер на дакела

Дакелите са весели, жизнени кучета, които обикновено много обичат топъл скут и нежни ръце, но със сигурност не искат и не трябва да бъдат причислени към „кучетата джобни играчки“. Дакелът винаги е готов да излезе с вас, освен може би когато вали много силно. Разходката не му отнема много време и колкото по-неравен е теренът, толкова повече му харесва. Борейки се през шубраците и копаейки големи дупки, дакелът е в стихията си. Бъдете внимателни в райони с гори, защото преди да се усетите, той ще изчезне. Недостатък на дакела е, че кучето в крайна сметка може да изчезне в дупка, от която може да не успее да излезе.

Дакел

Дакелът е дружелюбен и привързан към стопанина си. Повечето също са добри с децата, но не всички! Затова е важно да свикнете с дакелите от ранна възраст и също така да научите добре децата какво е възможно и какво не е възможно с кучето, защото дакелът не може просто да бъде натикан в ъгъла. Ако малчуганите не се отнасят подобаващо с животното, то може да прояви агресия. И това е сред недостатъците на дакела.

Следователно е по-подходящ за малко по-големи деца, отколкото за много малки деца.

Често се разбира добре с непознати. Той наистина има своите предпочитания и понякога може да бъде резервиран и дори подозрителен към определени хора. Не е нужно да се тревожите за крадци с дакел като съквартирант, защото той е по-добър от скъпа алармена система, както по отношение на вниманието, така и по отношение на шума.

Дакелите са смели кучета по природа и сред тях има доста жестоки видове, особено с груби косми. Но страхът и сдържаността се срещат и при дакела, което е причина да го социализирате добре и за дълго време и да не го предпазвате много в млада възраст.

Дакел - недостатъци на породата

Дакелът е игриво куче до дълбока старост. Ако получава достатъчно упражнения, той е доста спокоен в къщата. Ако не, той може да стане много шумен и да прояви деструктивно поведение спрямо мебелите у дома. Но това не е недостатък само на дакела, но и на останалите лаещи четириноги.

Обучение на дакела

Дакелът е куче с характер. Ако разберете, че може да ви манипулира, ще ви е трудно да го дресирате. Понякога се казва, че дакелът не може да бъде обучен. Някой, който вярва в този мит и си купува дакел, често не прави повече усилия да научи кучето си на каквито и да било маниери, защото „дакелът така или иначе не може да се научи да слуша“. В резултат на това кучето става непокорно и понякога дори неуправляемо. Много жалко, защото дакелът е изключително интелигентно куче и може да се учи, ако собственикът прояви повече търпение.

Грижи за дакела

Грижата за козината на дакела зависи от вида на козината му. Късокосместите се нуждаят от малко грижи, но дългокосместите изискват повече внимание, особено на местата, където могат да се заплитат. Така че това е друг недостатък при породата дакел. Грубокосместият вариант трябва да се подстригва около два пъти годишно.

Хранене на дакела

Дакелчета

Дакелът е много лаком и е предразположен към напълняване. Затова строго трябва да съблюдавате препоръките за хранене на кучето. В противен случай ще навредите много на здравето му.

Заболявания при дакела

Дакелите страдат от кучешки дентални проблеми и затова зъбите и кътниците трябва да се поддържат чисти. Това може да стане, като предложите достатъчно дъвкателен материал, така че кучето да може само да си почиства зъбите, но миенето на зъбите не е излишен лукс. Понякога ноктите на дакела просто не докосват земята, така че не се износват достатъчно. Ето защо трябва да бъдат подрязани.

Търсите ли си такъв симпатичен другар? Вижте тези обяви и цени за дакели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest