Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Пътуване с котката в чужбина - какво трябва да знаем?

Пътуване с котката в чужбина - какво трябва да знаем?

Пътуване на котката в чужбина - какво трябва да знаем?

Хората с домашни любимци знаят колко трудно е да се намери човек, при когото да оставят верния си приятел, когато пътуват. Някои от тях прибягват до това да ги оставят в хотел за домашни любимци, но за никого не е тайна, че те са скъпи и тази алтернатива не е удобна за всеки. А някои дори се притесняват да оставят домашния си любимец на грижите на други хора. Затова все повече хора избират да ги взимат със себе си по време на пътуване.

Има някои изисквания при пътуване с котката в чужбина. В тази статия ще ви запознаем с тези изисквания, за да се подготвите предварително и да сте спокойни, че няма да ви върнат обратно, заради не спазени наредби.

Тъй като България е държава членка на Европейския съюз, едно от изискванията за взимане на домашния ви любимец със себе си в държавите членки, е котката да има навършени 3 месеца. Ако все още не е навършила 3 месечна възраст, може да напусне пределите на държавата с присъствието на майката. Необходимо е животните да се снабдят с декларация от директора на БАБХ в съответната област, че майката не е имала контакт с диви животни.

Друго условие е, че котката трябва да има котешки паспорт по конкретен образец, включващ определени характеристики като данни на собственика, описание на животното, идентификацията му, ваксинация, серологичен тест, информация за третиране на кърлежи, третиране на ехинококи, клинични прегледи и легализация. На котката трябва да бъде поставен микрочип, който трябва да бъде проверен няколко дни след това от специалност. След поставянето на микрочипа, трябва да бъде поставена и ваксина против бяс. След поставянето на котешка ваксина, животното следва да прекара 21 дни в инкубационен период и чак след това ще му бъде разрешено да пътува.

Важно е да ви предупредим, че котката трябва да бъде прегледана от ветеринар един ден преди пътуването, като е необходимо прегледът да е обозначен в паспорта на животинчето с подпис и печат. Също така в същия ден трябва да бъдат извършени вътрешно и външно обезпаразитяване на котето.

Пътуването на котката до Обединеното кралство изисква животното има има поставен подкожен микрочип, ваксинация против бяс, паспорт, третиране срещу плоски червеи и организация на пътуването с лицензирана транспортна компания.

Транспортна чанта за котки

Пътуването на котка извън Европейския съюз се осъществява отново чрез паспорт, като е важно той да бъде по стандартите ISO 11784 и ISO 11785, в противен случай има вероятност да не бъде разпознат при съответната проверка. Трябва също да бъде поставен микрочип, който да бъде отразен в паспорта на котката. В паспорта трябва да бъдат отразени също третиране срещу ехинококоза и ектопаразити, както и да бъде посетен ветеринарен лекар, ден преди пътуването, който да извърши общ преглед на животното (той също се отразява в паспорта).

След като изпълните тези условия за пътуване с котка в чужбина, вие можете да вземете вашата котка с вас по време на пътуването, без да се безпокоите, че ще имате проблеми, свързани с пътуването на животното. И не забравяйте да вземете удобна транспортна чанта със себе си, когато пътувате с котето. Пожелаваме на вас и вашата котка лек път и весела ваканция!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest