Miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Защо козината на зайчето пада?

Защо козината на зайчето пада?

Защо козината на зайчето пада?

Причините за загуба на козина при зайците могат да бъдат физиологични (възрастови, сезонни) и патологични (причинени от патологии в тялото на животното). Но ако зайчето е здраво, няма от какво да се притеснявате. Може би се касае за обикновени линеене...

Защо козината на зайчето пада?

Линеене при зайците

Линеенето е периодичната смяна на козината при животните. При зайците се среща няколко пъти в годината и зависи от етапа на растеж и развитие на домашния любимец.

Защо декоративният заек линее? Физиологичното линеене е естествен процес, по време на който при зайците настъпва смяна на козината.

Периодите на линеене на зайците са:

- Възрастови. Първото възрастово линеене настъпва на 3-4 месеца, второто - на 5-7 месеца. По това време младият заек губи космени топки и кожата се вижда на някои места. Това е нормален процес, тъй като новата козина израства отново за 2-3 дни.

- Сезонни. През пролетта и есента се наблюдава сезонно линеене. През този период старата козина се заменя с нова. Но ако за дивите зайци нормата е 2 пъти годишно, то домашните зайци могат да линеят целогодишно. Това се дължи предимно на централното отопление. Следователно е трудно да се прецени честотата на линеене, без да се знаят условията на отглеждане, както и породата зайци. Обикновено този процес се случва 2-3 пъти годишно.

Ако козината на заека веднага порасне и плешивите петна се виждат за не повече от няколко дни, тогава говорим за сезонно линеене. Ако плешивите петна се задържат по-дълго, проблемът очевидно е по-сериозен. Какъв може да е той?

Патологични причини за опадане на козината

Ангорски заек

В допълнение към естественото линеене има и патологични процеси, при които животното губи козина, а нова не расте дълго време. Ако наблюдавате това явление, е необходимо да покажете домашния любимец на ветеринарния лекар. Предупредителните симптоми за загуба на козина на заека включват:

- слаб апетит;

- влошаване на общото състояние, летаргия;

- наличието на лющене, зачервяване и дразнене на кожата;

- тревожност на животните.

Понякога козината на зайчето пада поради заболявания. Ето кои са основните причинители на проблема.

Заболявания при зайците

Трихофития

Това заболяване се причинява от паразитни гъбички. Заболяването се предава при контакт със заразен индивид, чрез фураж, постеля, клетка, инвентар. Най-често се засяга кожата на носа, очите, шията и краката. Животното има лющене на кожата, падане на козината, появата на плешиви петна по заека, мехурчета, които, като се спукат, образуват корички. Тялото на заека е покрито с кръгли плешиви петна. Болестта е придружена от загуба на тегло и загуба на апетит.

Ухапвания от бълхи, кърлежи и други паразити по зайчето. Тези паразити могат да попаднат на домашен любимец по време на разходка или контакт със заразено животно. Бълхите и кърлежите могат да носят инфекциозни заболявания (по-специално миксоматоза), които провокират падане на козината и други негативни прояви.

Гъбични кожни заболявания

Заек

Дерматозата често е придружена от силен сърбеж, загуба на козина около врата, зачервяване на кожата.

Алергична реакция

Алергията към конкретен хранителен продукт, лекарството причинява необичайно линеене.

Смяна на фуража

Неподходящият състав на фуража на заека може да провокира патологична загуба на козина.

Неизправност на хормоналния фон

Такава патология може да възникне по различни причини и да бъде придружена от обилно линеене при зайчето.

Авитаминоза

Лошото хранене провокира липса на витамини (A, E, B 12), никотинова киселина и сяра, което причинява обилно патологично линеене. Ако животното лее често и дълго време, трябва да обърнете внимание на храненето на заека.

Причина козината на зайчето да пада може да бъде и стрес поради промяна в обичайната среда, преместване или смяна на собствениците.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest