Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Защо кучето се върти в кръг?

Защо кучето се върти в кръг?

Защо кучето се върти в кръг?

Често кучетата гонят опашката си, извършвайки въртеливи движения около оста си. В повечето случаи тези действия са естествени и безвредни, но понякога показват сериозни нарушения. Можете да разберете защо кучето се върти в кръг чрез симптомите, които придружават отклонението.

Кога трябва да се притеснявате?

Първото нещо, което трябва да разберете е, че въртенето преди лягане е нормално. Преди опитомяването дивите кучета мачкали тревата под тях или копаели дупки, за да се скрият от времето.

За болест се говори само когато животното започне да прави кръгове твърде дълго и често. Ако няма очевидни стимули за подобни действия, обърнете по-специално внимание. В такива случаи причината често се крие в психични разстройства или мозъчни травми. В допълнение към въртенето на кучето в кръг, състоянието е придружено от:

- хващане и захапване на опашката;

- безпричинен лай;

- продължително преследване на сянка или слънчев лъч;

- облизване или гризане на кожата на лапите и опашката;

- дълго ходене или бягане по един и същ маршрут;

- прекомерно обсебване от една или повече играчки.

Поради редовното повтаряне на натрапчиви действия, домашният любимец забравя за храна и вода, изтощавайки тялото си. По тялото му се появяват драскотини, изпълнени с вторична инфекция. Ако се появят тези симптоми, незабавно се свържете с вашия ветеринарен лекар. Изследвайки пациента, той ще може да потвърди подозренията или да ги опровергае, като открие физиологични причини.

Причини за необичайното поведение

За да се определи възможната причина кучето да се върти в кръг, ще е необходимо да се анализира възрастта на животното и наличието на съпътстващи симптоми. Ако необичайното поведение е нехарактерно за вашия домашен любимец и се е появило наскоро, опитайте се да си спомните събитията, които биха могли да провокират настъпилите промени.

Игра в ранна възраст

Кученцата са много енергични, така че собствениците рядко успяват да погасят енергията им. При плътен работен график ежедневното ходене не е достатъчно. В такива случаи тичането или ходенето в кръг е естествено.

Защо кученцето се върти в кръг

Изобилието от енергия е типично за кучета под 5 години. Ако домашният любимец няма тревожни симптоми и необичайното поведение винаги е придружено от игриво състояние - не се притеснявайте. За такава хиперактивност е характерен модел. Въртенето започва малко след връщане от разходка, среща със стопанина от работа, къпане или хранене.

Собствениците на по-възрастни кучета ще трябва да търсят други причини. Единствените изключения са кучетата от дребни породи, които не губят енергията си дори на преклонна възраст.

Физиологичен дискомфорт

Правенето на кръгове е характерно за животни, живеещи в ограничено пространство. Малките заграждения, малките кабини и животът на каишка не са най-добрите условия за отглеждане. Ако вашият домашен любимец изпълнява охранителна функция, не забравяйте за редовните разходки в просторна зона.

Други причини за физиологичен дискомфорт могат да включват болка и сърбеж. Кучето може да гони опашката и постоянно да хапе крайниците си. Досадните фактори са само вторични причини. За да ги премахнете, ще трябва да установите основния проблем: стомашно-чревни заболявания, алергии, хормонални смущения или други патологии.

Неврологични проблеми

Едно от 50 кучета е диагностицирано с обсесивно-компулсивно разстройство. Това умствено отклонение се състои в редовното повтаряне на натрапчиви действия (компулсии), насочени към потискане на плашещи или обезпокоителни мисли. Причинява се от постоянен стрес и безпокойство, включително:

- физическо насилие от собствениците или агресия от други домашни любимци;

- изолация от други животни и хора;

- държане на каишка или в малка стая;

- липса на внимание и продължителна самота;

- непоследователност в забраните и наказанията.

Натрапчивото облизване на лапите може да се дължи на негативни преживявания в миналото. Уличните животни, подложени на често насилие, свикват да ближат раните си. Веднъж попаднали в добри условия, те продължават да извършват обичайните си действия, без да се замислят за тяхната целесъобразност. Това значително пречи на дефиницията на стрес фактора.

Редовното повторение на вредните действия е изпълнено с развитието на дерматологични заболявания. Лечението на обсесивно-компулсивното разстройство включва лекарства и психологическа подкрепа. Рискови групи са голдън ретривъри, бултериери, добермани, немски овчарки и лабрадори.

Заболявания при кучетата

Кучешки болести

Симптомите, характерни за обсесивно-компулсивно разстройство, могат да съпътстват други патологии. Промените в поведението, дължащи се на дразнители, са характерни за следните заболявания:

- Алергия. Алергичните реакции често са придружени от сърбеж. За да премахнат дискомфорта, кучетата се чешат, облизват или хапят засегнатите части на тялото. Симптомите се допълват от зачервяване, лющене и частична плешивост.

- Инфекции. Продължителната инфекция с вируси или бактерии може да причини силна болка. Домашният любимец постоянно хленчи, отказва да яде, крие се в уединени ъгли и страда от чревно разстройство.

- Черепно-мозъчна травма. Всяко увреждане на мозъка засяга нервната система, което води до нарушена координация.

- Паразитни инвазии. Въртене в кръг, последвано от ухапване на опашката, се появяват при заразяване с бълхи. Ако животното е заразено с хелминти, тогава поради силен сърбеж може да се влачи по пода.

- Зрително увреждане. Загубата на зрителната функция води до дезориентация. Домашният любимец се губи в познатото пространство: често замръзва на място или се разхожда в кръг за дълго време.

- Хепатоенцефалопатия. Това метаболитно заболяване, придружено от разстройство на нервната система, възниква поради вродени или придобити патологии на черния дроб. Точният механизъм е неизвестен, тъй като понякога проблемът е причинен от инфекция. Пациентът има епилептични припадъци, повръщане, кървава кучешка диария, сънливост, възбуда или летаргия.

Всеки от проблемите изисква индивидуално лечение. За да направите диагноза, трябва да се свържете с ветеринарна клиника.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Admin
Admin
12.09.2022 10:34
Много често кучето се върти от радост, поне нашето е така :)
0
0