miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Отравяне на домашни любимци с отрова за мишки

Отравяне на домашни любимци с отрова за мишки

Отравяне на домашни любимци с отрова за мишки

Отровите навлизат в тялото на живите същества по няколко начина - те се поглъщат, вдишват или навлизат през кожата. Това важи и за домашните ни любимци.

Отровата за мишки и плъхове обикновено се поглъща от животните. Това може да стане или чрез изяждане на трупа на отровено животно или по-често на самата примамка, предназначена за гризача. Директното навлизане на отровата в тялото на домашния любимец е много по-сериозно и засяга тялото на животното по-сериозно и по-бързо.

Най-често привлекателната миризма, която се слага в примамките, за да привлече гризачите, се оказва това, което привлича и домашните питомци. Апетитната миризма на месо е неустоима за кучетата и котките, които най-често стават жертва на такива примамки, предназначени за други животни.

Най-често симптомите от такова отравяне на кучетата и котките не започват скоро след поглъщане на отровата, а след 3-4 дни. Трябва да настъпи недостиг на витамин К, който се изчерпва след консумация на отровата, и тогава започва проявлението. Дългият престой на токсини в тялото на животното има сериозни, дори фатални последици за здравето му.

Стопанинът може да забележи тези симптоми по външните им проявления, те са:

- Тремор на мускулите и припадъци

- Повръщане и диария при кучетата и котките, понякога кървави

- Прекомерно отделяне на слюнка

- Зачервяване на кожата, ушите и очите

- Психични проявления като депресия или прекомерно вълнение

- Язви или мехури по устата или кожата

- Подуване на някоя част от тялото

- Висока или прекалено ниска температура

Действия на стопанина при отравяне на домашния любимец

Нужно е незабавно да се свърже с ветеринарния специалист, който се грижи за кучето.

- За да го ориентира правилно е добре да може да даде информация за името на токсина, който е причинил отравяне, тъй като при различни отрови се действа по различен начин.

- Приблизително точна информация за погълнатото количество отрова

- Теглото на домашния питомец

- Откога се предполага, че е отровено кучето или котката

- Какви признаци проявява животното

- Ако отровата е известна, трябва да се занесе кутията на лекаря. Предизвикване на повръщане не се препоръчва, при някои видове отрови се действа по друг начин.

- Най-важното е колкото може по-бързо да се стигне до лекар и да се даде възможно най-пълна информация за състоянието на отровения с миша отрова домашен любимец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest