miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Лечение на краста при кучета

Лечение на краста при кучета

краставо куче
Снимка: KennethSchulze / pixabay.com
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Изразът краставо куче се употребява често и напълно в тон с факта, че това кожно заболяване при кучетата, което се среща и при други животни, както и при хората, е доста разпространено сред кучетата. То засяга по-често бездомните представители на кучешкото войнство, но се среща и сред домашните лаещи любимци. То е и едно от най-старите заболявания по кожата.

Крастата при кучето се причинява от няколко вида паякообразни. Основен симптом е сърбежът по кожата. Ако не се диагностицира и лекува, заболяването може да има сериозни последици.

Заразяването на кучето с краста може да стане по много начини. Може да стане при пряк контакт или ползване на един и същи гребен или четка за козината. Разпространява се много бързо и най-напред атакува имунокомпрометирани или недохранени животни. Ако някъде се отглеждат повече от едно куче и някое от тях се окаже болно, всички останали трябва да се лекуват, без значение дали проявяват симптоми на болестта, или не.

Има няколко вида краста, като има по-опасни сред тях.

Куха краста

От този вид най-често боледуват бездомните кучета. Пренася се чрез директен контакт, използване на общи инструменти или легла. Тази краста е една от сериозните причина за масов мор сред лисиците.

Тази проникваща краста е силно заразна, а опасността идва оттам, че паякообразният причинител може да оцелее извън своя гостоприемник до няколко седмици.

Паякообразното живее на външния слой на епидермиса и там женската създава тунели, снася яйца и от тях се излюпват ларви.

Кожните лезии са разположени покрай ушите, корема, лактите и глезените. Опасна е и за хората.

Ушни акари

Те живеят на повърхността, а женската снася яйца в ушните канали, като цикълът на развитие трае 3 седмици. Засегнати са основно мъници и малки кучета.

Постоянно чесане на кучето е първия и най-сигурен знак за краста. Освен това се появяват зачервяване и възпаление, липса на апетит, отслабване при кучета, загуба на козина, кожни обриви, люспи по кожата.

Лечението на крастата при кучето започва с посещение при ветеринар. Нужни са също бани, които да омекотят кожата, лекарства и мехлеми за успокояване на заразените зони.

За да се предотврати рецидив, лечението продължава до унищожаване на всички вредители по тялото на животното. Трябва да се лекуват и всички други кучета, живеещи на същото място с болното куче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest