Miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»С какво се храни дегу?

С какво се храни дегу?

С какво се храни дегу?

Дегу е малък симпатичен гризач, гост от равнините и планините на Чили, който отскоро е домашен любимец, избиран заради симпатичната си външност и подвижност, съчетани с добро здраве, въпреки крехката външност.

Това непретенциозно и екзотично за нас животинче е непретенциозно, особено що се отнася до храната. В естествените му местообитания то живее сред оскъдна хранителна среда и затова в домашни условия няма нужда от специално хранене на дегу. Засега няма специално подготвени фуражи за него, тъй като отскоро е сред домашните питомци.

С какво се храни дегу?

Отговорът на този въпрос е съвсем прост - такава, която е максимално близо до тази в естествената му среда. От готовите храни, най-близо до нуждите му е храната за морски свинчета и златисти хамстери, смесена в съотношение 2:1, тъй като в хранително отношение Дегу са по-близки до морските свинчета. Смесите могат да бъдат обогатени и с други фуражи, но в малки количества. Примерно овесените ядки, стафидите и рошковите могат да изпълняват такава роля.

Самата храна на дегу има следния състав:

- Груб фураж - в естествената среда Дегу се хранят с беден на хранителни вещества фураж - суха трева или кора на дървета. Тяхната храносмилателна система се е нагодила към такава храна и когато им се дава само обогатена от човека, те получават храносмилателно разстройство. Затова прясното сено и грубият фураж винаги ще бъдат необходими на този гризач като баласт. Сеното трябва да се пази от навлажняване.

- Пресен фураж - това са зеленчуците, плодовете и други зелении. Той е като за морски свинчета моркови, алабаш, целина, зеле, марули. Може да приемат и листата на някои от тях.

- Хранителни добавки и деликатеси - черен или типов хляб, клонки от някои дървета.- ябълка, слива, бреза, леска, дъб и други, но не всички овошки са подходящи. Пръчките за гризане са необходимост, за да може Дегу да поддържа зъбите си.

Дегу

- Не всички Дегу приемат белтъчини. Брашнестата гъсеница, която е любима на гризачите, не се харесва на Дегу. По-скоро може да дъвчат изсушено месо или ленти от биволска кожа, които са за кучета и по този начин поглъщат частички от нея. Много деликатеси съдържат мазнини и затова не са подходящи.

- Ядките и корените е добре да се дават само като деликатес, не са основно хранене.

Количеството на храната на дегу се определя от това колко е питателна, но обикновено им се дава не повече от 4 грама семена на ден, които е добре направо да се изсипят на пода на клетката, защото животното Дегу разсипва паничките веднага.

Водата за пиене е проблемен момент, защото те разсипват паничките, но пък могат да карат и без вода дълго време, ако фуражът е достатъчно сочен и им дава нужната влага.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest