Miau.bg»Статии»Животински Свят»Насекоми»Заболявания по пчелите

Заболявания по пчелите

Заболявания по пчелите
Снимка: NiklasPntk / pixabay.bg

Пчелите са сред насекомите, които се грижат изключително добре за себе си, но това не пречи да страдат от различни болести най-вече заради гъстотата на тяхното общество в кошера.

Болестите по пчелите се делят на 2 основни групи:

- Болести, засягащи пилото, каквито са американският гнилец, европейският гнилец, киселият гнилец, мехурчестият гнилец, сухият гнилец

- Заболявания по пчелите като паратифа, септицемията, нозаметозата, вароатозата, амебозата, акарозата, браулозата

Съществуват и епидемии като синдрома на разрушената пчелна колония, който представлява непроучено явление, при което пчелите-работнички изчезват.

Всички заболявания на пилото, известни с общо название гнилец са предизвикани от бактерии. Те отделят спори, причиняващи съответната болест. Има различни индикации, показващи наличие на заболяване по пилото като неприятна миризма на сяра, измиране на ларвите в запечатаната пчелна кутийка и нейното потъмняване и други.

Унищожаването на спорите на бактерията, виновна за болестта става при загряване на пчелната основа до висока температура в автоклав.

Сред болестите по пчелите особено трудна за лечение нозаметозата. Тя се причинява от паразита Nosema geranae и на практика застрашава пчелите през цялата година.

Тази болест е много подобна на вароатозата, причинена също от паразитен кърлеж. Паразитните кърлежи застрашават както пчелите, така и пилото, и ларвите. На практика могат да унищожат цялата пчелна популация при наличие на болни пчели.

Пчели

По тази причина е нужно да се търси веднага ветеринарна помощ, защото антибиотичното лечение е неефикасно. Срещу този акар е открито противодействие през времето, когато се води борба с него. Използва се строителната рамка или се изрязват капачетата на търтиевото пило.

Срещу друго заболяване по пчелите, каквото е аскосферозата или наричана още прошарено пило, се прилагат и билкови продукти, когато няма наличие на други заболявания по пчелите. Аскосферозата е резултат от резките промени в температурите през деня и нощта и се наблюдава основно напролет. Тя трябва да се има при пролетните грижи за пчелите.

Напролет често масова смърт по пчелите се наблюдава и като резултат на отравяне, когато пчелите пият нектар от растения, третирани с различни пестидици или подобни средства за растителна защита. Позиционирането на кошерите с медоносни пчели е от съществена важност. Опитността на пчеларя е в състояние за опази кошерите му от многобройните възможности за провал на кампанията му по отглеждане на жизнени популации пчелни семейства.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest