Miau.bg»Статии»Животински Свят»Насекоми»Грижи за пчелите през есента

Грижи за пчелите през есента

Грижи за пчелите през есента

Неосведоменият зрител смята, че най-усиленият период за работа на пчелите е през топлите месеци, когато произвеждат мед, а през останалото време те не са заети с усилена дейност. Това би трябвало да означава, че грижите на пчеларите за тях са минимални.

Такова съждение не отговаря на истината. През ранната есен, когато времето все още е топло, а това е през септември, пчелите търсят сладки сокове от есенните плодове като гроздето, все още зреещите дини, посещават цикориите, астрите, есенният минзухар, които цъфтят тогава.

Пашата им през този период е къса, а пчелните майки усилено снасят яйца. Пилото се развива върху 4 или 5 пити. Те са ценни за кошера, защото ще заместят умиращите пчели, които са стари, преди зазимяването. С други думи пчелите се подготвят за зимуване.

Работата на пчеларя също е доста усилена и важна през този период. Той трябва да извърши основният есенен преглед, за да е наясно с качеството на меда в гнездата. Мановият мед и гроздовият мед не са подходящи за зимно хранене на пчелите и такъв мед трябва да се извади. На мястото на тези пити е нужно да се постави мед от нектар или да се подхранят със захарен сироп.

През октомври пчеларят подрежда гнездата за зимуване. Ако е необходимо създава есенен запас от храна. За пчелите е по-добре да зимуват, хранейки се с мед. Ако медът кристализира се ползва захарен сироп.

Умиращи пчели
Снимка: NiklasPntk / pixabay.bg

Подхранването се прави обикновено в ранната есен, за да могат пчелите да развият повече пило. Също така слабите семейства и тези със стари и негодни майки трябва да се обединят с по-силни семейства, за да имат добра майка и да презимуват успешно. Ако е необходимо, през есента пчелите се настаняват в нов кошер за зимата.

Пчелите постепенно преминават от активен към пасивен начин на живот, а пчеларят трябва да е подготвил кошера от всяка гледна точка - почистване, подхранване, одит на всяко семейство и зазимяване.

Когато температурата спадне под 12 градуса те се събират на кълбо и започва зимният период за тях, който пчеларят също наблюдава през цялата зима, за да реагира своевременно, ако възникне проблем и опасност пчелното семейство за загине.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest