Miau.bg»Статии»Животински Свят»Насекоми»Грижи за пчелите през лятото

Грижи за пчелите през лятото

Грижи за пчелите

Лятото е най-активният период за пчелите. Тогава те събират нектар, преработват го в мед, грижат се за ларвите и търтеите, работят усилено. В този период пчеларят няма толкова много задачи, както във времето на пасивен живот на пчелните семейства, когато е необходимо да бъдат подхранвани, обгрижвани, за да преживеят зимата, или да се подготвят за работния ритъм след пасивния живот през студените месеци.

Това е вярно, но само ако всичко в живота на кошера върви добре, а природата е благосклонна към пчелините. Има обаче години, когато на пчеларите са нанаясни значителни загуби не само на произведен мед, но и загуба заради смъртта на цели пчелни семейства. Причините най-често се дължат на сушата, на продължително лошо време, което забавя цъфтенето на медоносните растения.

Известно е, че през активния период основна храна на пчелите са нектарът и пчелният прашец. Когато постъпването на храна в кошера се прекрати или намалее силно, на пчелите им се налага да започнат да се хранят с наличния в кошера мед. В този момент обаче той се оказва непълноценна храна. При този начин на хранене гълтачните жлези на пчелите не работят добре и тези от тях, които отглеждат личинките не се справят добре със задълженията си. Родилите пчели пък имат недостиг на белтъчини в организма и стават непълноценни, не могат да отглеждат пило и това скъсява живота им.

Грижи за кошерите си при настъпване на такива неблагоприятни периоди?

Грижи за пчелите през лятото

Има само един начин и това е подхранване на пчелите. Това трябва да стане в първите дни след началото на период без паша, за да не може недостигът на пълноценна храна да повлияе на майката, пчелите работнички и търтеите.

Установено е, че наличието дори на минимална поддръжка увеличава съдържанието на белтъчини в тялото на пчелата с 6 процента. Това подхранване се прави със захарен сироп, в който съотношението на захарта и водата е 1:1. Това трябва да се прави всекидневно. Пчелите ще преработят сиропа в захарен мед точно така, както ще направят с нектара.

През август поначало притокът на нектар намалява и през този месец пчеларят винаги трябва да работи особено внимателно с пчелите си, за да не допусне нападение между семействата с цел кражба на мед. Много внимателно трябва да се отделя медът при липса на достатъчно паша, както е през този месец. Август е и месецът, когато се мисли за зимната подготовка.

Пчеларят трябва да прецени кои семейства се нуждаят от захранване не само със сироп, но и с чист мед от други семейства, защото захранване само със сироп ще ги принуди да работят усилено за преработката му, а това ще ги изтощи и те ще умрат през зимата.

За нашите климатични условия е важно пчеларите да преценяват добре кои видове мед са подходящи за подхранване, защото тежък мед не може да бъде подходящ за зимуването на насекомите. Доброто познаване на спецификите на пчеларството и опитът са това, което може да осигури жизнени семейства в пчелина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest