miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Грижи при отглеждане на бомбайска котка

Грижи при отглеждане на бомбайска котка

Грижи при отглеждане на бомбайска котка

Символът на неповторима грация в котешкото царство се пада на черната пантера - животно с невероятна красота и царствени движения. Няма как човек да не остане запленен от такава гледка и да не пожелае това прекрасно животно около себе си.

Това не е невъзможно, защото съществува порода котки, твърде подобни на черната пантера. Става въпрос за породата бомбайска котка, която освен че наподобява малка черна пантера, е и невероятно любвеобилно животно, привързано към всеки член на домакинството. Всички, живеещи в къщата, тя възприема като приятели и затова грижите при отглеждането на такъв домашен любимец са много приятни и могат да се споделят от цялото семейство.

Добрата новина е, че бомбайската котка не е никак придирчива и не създава проблеми, не изисква прекомерни грижи. Има няколко основни правила, които трябва да се спазват.

Очите на котката се нуждаят от внимание. Те образуват прекомерно много секрети и затова трябва да се почистват често с тампон, напоен с преварена или сребърна вода.

Черната лъскава козина, която е отличителна черна на малката красавица, изисква разресване и изчеткване през няколко дни, а в процеса на линеене всеки ден. За целта са нужни специален гребен и четка.

Бомбайска котка

Да се къпе ли малката пантера? Отговорът е положителен, козината им е водоустойчива и може да се мокри по веднъж месечно. Трябва да се знае, че породата избягва водните процедури, което значи че домашният питомец няма да бъде склонен доброволно да влезе във ваната.

Храната на бомбайската котка не е специална и готовите храни, предлагани в търговската мрежа, са напълно достатъчни. Естествената храна за котки също е опция, но задължително условие е на тази порода да не се дава човешка храна, която ще създаде сериозни стомашни проблеми.

Към грижите за бомбайската котка влиза и един важен елемент - това е осигуряване на забавления и прекарване на времето. Игривата и общителна бомбайска котка има нужда от много собствени играчки, за да се не скучае. Като интелигентно животно, тя обича по-сложни игри с лабиринти, както и да се катери. Може да играе много дълго със стопаните, обича да се заседява в скута на всеки, който е склонен да посвети част от времето си на нея.

Бомбайската котка не се бои от външни хора и посреща всеки посетител така, сякаш идва на лично посещение при нея. Гордият стопанин винаги може да се похвали със своя домашен любимец от рядка порода, защото бомбайските котки не са сред най-често срещаните.

Ако сте любители на котки, разгледайте нашите обяви за котки и открийте своя нов домашен любимец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest