Miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Кои са най-големите рискове за малките животинки у дома?

Кои са най-големите рискове за малките животинки у дома?

Рискове за малките животинки у дома

Когато става въпрос за малки домашни любимци като мини зайци, морски свинчета, чинчили, таралежи, порове, домашни плъхчета, хамстери и джербили, хората често си мислят, че няма какво да ги застраши у дома. Истината е, че тези малки животинки са доста умни, любопитни и способни да се забъркат във всякакви неприятности затова има няколко неща за които трябва много да внимаваме. Ето кои са най-големите опасности при домашните гризачи.

1. Електрическите кабели

Кабелите обикновено съдържат тежки метали като цинк и са доста изкушаващи за гризане. Малките бозайници, които дъвчат и поглъщат жици, често развиват отравяне с цинк, което може да доведе до стомашно-чревни разстройства, проблеми с кръвта и дори смърт. Някои проводници също съдържат мед, който също може да бъде опасен за живота.

Електрическите кабели, които лежат по пода или са в близост до мястото, където обичат да седят животинките, представляват голямо изкушение за малките им усти. Ако кабелите са включени в тока, дъвченето им може да доведе и до токов удар и мигновена смърт или най-малкото тежки орални изгаряния.

Така че ако пускате своя малък приятел извън клетката, той или тя трябва да бъде наблюдаван през цялото време. Препоръчително е и да обезопасите всички жици и кабели, така че вашият домашен любимец да няма достъп до тях. Проводниците могат да бъдат обвити в PVC тръби и когато е възможно, включени в контакти намиращи се на по-високи или недостъпни места.

Кабели

2. Олово

Много строителни материали, използвани в домовете ни, включително боя, балатум и гипсокартон, могат да съдържат олово. Тези материали обикновено се използват за изграждане на стени и подове - места, лесно достъпни за свободно разхождащите се дребни домашни любимци. Оловото причинява увреждане на нервите, тежки стомашно-чревни проблеми, анемия и дори смърт. Дръжте домашните любимци далеч от лющеща се боя и други потенциално съдържащи олово вещества, тъй като дори няколко хапки от тези материали могат да бъдат смъртоносни.

3. Лакомства

Много продукти, предлагани на пазара като лакомства за малки бозайници, като например капки кисело мляко, пръчици от семена, стафиди и други храни, всъщност не са полезни за тези животни. Тези продукти съдържат високи нива на захар и мазнини, с които повечето от стомашно-чревните системи на тези малки домашни любимци не могат да се справят.

Консумацията на тези т.н. лакомства може да доведе до значителни смущения в работата на стомашно-чревния тракт и в някои случаи до смърт. Тревопасните животни, като морски свинчета, чинчили и зайци, не трябва да ядат много захар, каквато има в стафидите и капките кисело мляко, или мазнина, каквато има в лакомствата на базата на семена. Малки количества пресни зеленчуци, като моркови, са подходящи лакомства за тези домашни любимци.

На поровете, които са месоядни, и таралежите, които са насекомоядни, е по-добре да им се предлагат лакомства с високо съдържание на протеини, като месо с ниско съдържание на соли за порове и храна с високо съдържание на протеини за котки или брашнен червей за таралежи.

Няма нищо лошо да им давате лакомства от време на време, но не прекалявайте.

Таралеж

4. Екстремни температури

На повечето малки домашни любимци им е най-добре при температури, които са комфортни и за нас. Някои от тях обаче са доста чувствителни към много високи или много ниски температури. Например, чинчилите и зайците имат дебела козина и не могат да се потят. Така че те могат да прегреят при температури над 26 градуса и да умрат.

Таралежите, от друга страна, при температури под 21 градуса влизат в състояние на хибернация. Сърдечният им ритъм и метаболизмът им се забавят и те стават по-податливи на болести и дори смърт, ако останат на тази температура прекалено дълго. Така че е особено важно за малките бозайници да се отглеждат в оптимални температурни граници, за да се чувстват добре и да останат здрави.

5. Човешка храна

Много храни, които обичаме да ядем, могат да бъдат потенциално токсични за нашите малки бозайници - например лука и чесъна. Макар че няма много проучвания за ефекта от тези храни върху малки бозайници, има доста такива за ефекта им върху кучета и котки, показващи, че тези продукти водят до повръщане, диария, летаргия, коремна болка и потенциално фатална анемия.

Други храни, съдържащи семена (като ябълки и круши) и костилки (като авокадо, череши, кайсии, праскови, нектарини и сливи), никога не трябва да се дават на малки бозайници със семената и костилките, тъй като в тях може да се съдържат малки количества цианид, който е вреден за сърцето.

Праскови

Шоколадът, алкохолът и кофеиновите напитки като кафе, чай и безалкохолни, също са опасни за домашните любимци. Разликата между хората, които консумират тези храни и нашите малки бозайници, е, че дори малки количества от тези продукти могат да доведат до фатален край за животните.

6. Малки деца

Животните могат да помогнат на децата да се научат как да бъдат отговорни и грижовни. И все пак много малки бозайници са избухливи и често се стряскат от резки движения или силни викове, типични за децата. Още по-лошото е, че много добронамерени деца в опитите си да носят малките бозайници ги изпуснат, причинявайки фатални наранявания като фрактури на гърба или спукани вътрешни органи. Малките деца трябва да бъдат наблюдавани по всяко време при контакт с малки бозайници.

7. Дивата природа

Дивите животни са се адаптирали към външните условия на околната среда, като температура, влажност и присъствие на други диви животни. Нашите опитомени домашни любимци не са еволюирали по този начин и често не са способни да се справят с условията на открито.

Например дивите зайци, които живеят сред природата, са съвсем различни видове от тези, които отглеждаме у дома. Повечето опитомени малки бозайници не могат да се справят извън безопасността на дома, където могат да се прегреят, да измръзнат или да бъдат нападнати от друго животно.

8. Неправилни клетки

Клетка за малки домашни любимци
Снимка: pixabay.com

Клетките са проектирани с разстояния между лентите с различен размер, в зависимост от домашния любимец, за който са създадени. Чинчилите например имат много тънки и дълги крака, които могат да се заклещят между тясно разположени решетки на клетката, което може да доведе до възможни фрактури.

Зайците, от друга страна, често получават рани на долната част на краката си, ако са настанени в клетки с телени подове - те се нуждаят от клетки с твърдо дъно. Меките пластмасови клетки не са неподходящи за зайци, морски свинчета и порове, които обичат да дъвчат, тъй като те могат да отчупят парченца и да ги погълнат.

Клетките от тежка пластмаса или неръждаема стомана обикновено са най-добрият вариант за повечето малки бозайници. Дървените клетки също не са идеални, тъй като е много трудно да се поддържат чисти. Основното правило е, че клетките винаги трябва да се избират въз основа на вида и размера на домашния любимец. Вашият ветеринарен лекар може да ви посъветва коя е най-добрата клетка за вашето животно.

9. Други домашни любимци

Често собственици споделят, че техният малък домашен любимец обича да си играе с домашните кучета и котки. Това е малко плашещо, тъй като повечето малки бозайници, освен поровете, са считат за “плячка”, докато котките и кучетата са хищници. Съвсем нормално е един хищник да нападне плячка, това им е генетично заложено. Дори и най-нежните котки и кучета могат инстинктивно да се опитат да подгонят малкото животно.

И дори това да не стане, много кучета и котки не осъзнават колко грубо играят или колко силно хапят, когато вдигат тези домашни любимци в устата си. По невнимание те могат да причинят смъртоносни наранявания на по-малките животинки, въпреки че само си играят. Така че е препоръчително да не оставяте котките и кучетата да си играят с малките домашни любимци. Това е рисковано за гризачи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest