Miau.bg»Статии»Коне»Хранене и Отглеждане»10 златни правила при храненето на конете

10 златни правила при храненето на конете

Златни правила при храненето на конете

Правилното хранене е от ключово значение, ако искате животните ви да останат в отлично състояние през цялата година, така че всеки собственик на коне трябва да знае основни правила за хранене на кон.

1. Осигурявайте достъп до прясна чиста вода по всяко време

Съдът с водата, било то корито или кофа, също трябва да се поддържа чист. В хладен климат един кон пие около 18 литра вода на ден. Това количество може да се увеличи два пъти, ако времето е топло и конят извършва физически упражнения или работа.

2. Хранене по тегло, а не по обем

За да сте сигурни, че давате правилните количества, трябва да претеглите една лъжичка от всеки различен вид фураж, който използвате, преди да сипете порцията храна на коня.

3. Концентратите трябва да се дават по малко и на често

Към фуража може да се добави плява, за да се насърчи конят да дъвче, което ще доведе до по-лесно и по-ефективно храносмилане. Хранете коня от два до четири пъти на ден, в зависимост от нивата му на физическо натоварване. Не трябва да се дават повече от 2 кг концентрати в едно хранене. Големите, небалансирани порции натоварват храносмилателната система на коня.

4. Винаги използвайте висококачествени храни

Никога не се изкушавайте да храните конете с прашен, мухлясал или стар фураж дори да имате много останал.

Храни за коне

5. Хранете коня според телесното тегло и темперамента

Всеки кон е индивидуален и трябва да се направят корекции според това как той реагира на храненето.

6. Правете промени в диетата постепенно, за да намалите риска от храносмилателни разстройства

Това се отнася както за концентрати, така и за груби фуражи, включително трева.

7. Не натоварвайте коня веднага след хранене

Дайте на коня почивка от един до два часа след хранене с концентрати, преди да го подложите на физическо натоварване, а ако точно преди хранене той се е трудил усилено, не му давайте концентрати, докато те се възстанови напълно. Това позволява на храносмилателната система да обработва фуража по-ефективно. Храните с фибри могат да се дават преди или след упражнения или физически труд.

8. Хранете коня си по едно и също време всеки ден

Конете са създания с навици и се чувстват най-добре, когато живеят в рутина.

Коне

9. Увеличете количеството фураж и енергийното съдържание според нивото на работата, която извършва конят ви

Същото важи за увеличаването на нивата на натоварване - правете го постепенно. Може да осигурявате на коня си паша през зимата, но колко добро е качеството на тревата през януари? След като температурата спадне до пет градуса по Целзий, качеството на тревата се влошава и ще трябва храненето да се допълва със сено и концентрати.

10. Давайте на коня си много фибри

Конете са се приспособили към диети с високо съдържание на фибри, което помага за стимулирането на здравословната функция на червата и намаля риска от храносмилателни разстройства. Минимум 50% от диетата на коня ви трябва да се състои от груби фуражи.

Прочетете още за грижите за коне, а също и за различните породи коне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest