miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Съвети за размножаване на рибки живородки

Съвети за размножаване на рибки живородки

Съвети за размножаване на рибки живородки

На въпроса кои аквариумни рибки познава, всеки неизкушен от акваристиката човек ще спомене гупите, молинезиите, платите, хелерите, защото те са най-добре познатите аквариуми обитатели и ги има в почти всеки съд.

Тези рибки влизат в класификацията на рибите и като живородки, заедно с още над 160 вида. Наричат ги така, защото раждат малките си живи, тоест напълно оформени и способни на самостоятелен живот. Поне това е стандартното обяснение. Специалистите обаче обясняват, че тази класификация не е съвсем правилна.

Рибките живородки се излюпват от хайвер, който се развива в тялото на женската след вътрешно оплождане, а малките се хранят от жълтъка на яйцето. Когато станат достатъчно големи, те се излюпват. Майката ги ражда напълно оформени и способни да живеят сами.

Новородените са много дребни, почти като попови лъжички, но бързо нарастват, добиват формата на възрастни и се оцветяват в различни цветове. Да се размножат и отгледат живородки съвсем не е трудна задача и затова обикновено се започва с такива рибки всеки аквариум.

Можем ли да познаем, че рибката е бременна? Да, това е лесно. Ако има черно петно да дупето, значи ще имаме нови обитатели след по-малко от месец.

Как да разберем кога ще започне раждане? През последните дни на бременността дупето да рибката става по-голямо и добива форма на правоъгълник. На цвят е наситено кафяво. Трябва да се знае и че раждат средно на 28 дни.

Условия за размножаване на живородки

Важни са определи условия, за тяхното правилно размножаване. Те започват от средата, която трябва да се създаде, за да се излюпят рибките.

Молинезията е живородка
Снимка: ruinemans.com

- Температурата на водата е първото условие за успешно раждане на бременните рибки. Високата температура ускорява раждането.

- Чистата вода в аквариума е другото условие, което стимулира раждането. Когато се забележи, че живородките са бременни, добре е датата да се запише и след около 26-27 дни около половината от водата да се смени и да се вдигне температурата с 3-4 градуса.

- При купуване на бременна женска с цел размножаване, трябва да се подготви за нея чиста престояла вода. След няколко часа те ще дадат потомство.

При условие, че рибката роди в общия аквариум, има опасност малките да бъдат изядени. Ако целта е да се запазят колкото може повече малки, те трябва да се преместят веднага в отделен аквариум. При положение, че майката вече е отделена в самостоятелен съд, то трябва той да е снабден с родилка - това е малка кутия с отвори за влизане на малките, но не и на голямата риба, защото след размножаване живородките изяждат често малките си.

Друг вариант е да се създадат укрития за малките в общия аквариум и да се остави на естествения подбор, ще оцелеят най-адаптивните и способни да се опазят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest