Отглеждането на юрдечки има повече предимства, отколкото недостатъци заради нетлъстото диетично месо и представлява печеливш бизнес. Отглеждането на юрдечките е тясно свързано с тяхното размножаване. В следващите редове вижте някои съвети за рамножаването на юрдечки:
За целта на всеки 2-3 юрдечки е нужен 1 мъжки. Женската е в състояние да снесе до 100 яйца годишно, така че мътенето на яйцата може да се подготви с подходящ материал.
Немите патици сами си правят гнездата на места, където смятат, че е най-добре и са много грижовни, майчински настроени и внимателни.
Началото на снасянето на яйцата е обикновено през март и началото на април. Когато яйцата станат 20 на брой, започва и строежа на гнездата.
Най-добрите малки излизат от яйца, които не са по-стари от 15-18 дни. Нужно е стопанинът да държи яйцата, взети от гнездото изправени, при температура 15 градуса.
След като яйцата станат 20 на брой, птицата може да бъде оставена да мъти. Добре е през това време до нея да има съд с вода за пиене и къпане, за да може да се чисти от паразити и да се хидратира.
Малките на юрдечката се появяват след 32-35 дни мътене.
Ако навън все още е студено, малките могат да се внесат в къщата на изкуствена светлина от крушка, а патетата да останат с майката.
Ако тя не се грижи за тях, това не е беда, те растат бързо и добре и без майката, стига да бъдат редовно хранени и държани при постоянна температура от 20 градуса.
Храната на малките през първите дни е добре да бъде съставена от твърдо сварено яйце, минато през ренде, към което са добавени малко трици, сирене и ситно нарязани зеленчуци. Малките не могат да се хранят сами през първите дни и се налага стопаните да се погрижат за това, ако майката се е отказала от отглеждането им.
Юрдечките растат много бързо и са по-тежки от другите патици. При добра поддръжка за 3-4 месеца достигат оптимално тегло. Могат да бъдат заклани за месо и черен дроб или подготвени за възпроизводство. За година могат да се отгледат 3-4 поколения юрдечки от една мускусна патица. Това прави този бизнес стабилен и печеливш.
В тези статии може да видите повече относно: