Miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Кои декоративни рибки наричаме живородки?

Кои декоративни рибки наричаме живородки?

Кои декоративни рижки наричаме живородки
Снимка: ruinemans.com

Живородки се наричат рибки от семейство Poeciliidae. Семейството е голямо, състои се от 26 рода, разпределени в 171 вида.

Местообитанията им в дивата природа се намират в Северна, Централна и Южна Америка. Те са сладководни рибки, но могат да навлязат и в солена вода, каквато се намира в лагуни на някои от реките там.

Начинът на оплождане и раждане е различен и дава името им. Знаем, че повечето риби се размножават, хвърляйки хайвера си. Има обаче такива, които раждат малките. Тези, които раждат, също са два подвида - живораждащи рибки и яйцеживораждащи.

Яйцеживородни риби са тези, при които яйцата се излюпват в тялото на майката и после се раждат като напълно оформени екземпляри, които веднага могат да се хранят самостоятелно. В тялото са майката те са се изхранвали от жълтъка на яйцето.

Същинските живородни риби изхранват малките директно от майката. Така наречените живородки са всъщност яйцеживородни.

Характерно за живородките е, че мъжките имат видоизменена анална перка, известна като гоноподиум, и с нея оплождат женската вътрешно. След като веднъж е оплодена, женската може да ражда много пъти, без да се налага всеки път да бъде оплодена отново. Просто в нея се запазва сперма за около 6 до 11 раждания при едно оплождане.

Живораждащи рибки

Бременността трае около 28 дни, но варирането е в рамките на 20-40 дни. Времето за развитие на хайвера зависи пряко от температурата на водната среда. Високата температура ускорява процеса и обратно. Има обаче опасност при ранно раждане да се родят дефектни рибки. Малките може да бъдат изядени както от самите родители, така и от други обитатели на аквариума, ако нямат надеждни укрития.

Остава и въпросът един мъжки с колко женски живородки е най-добре да съжителства в един съд. Само една двойка не се препоръчва, защото мъжкият непрекъснато ще преследва женската. Няколко женски, около 5-6 на един мъжки осигурява спокойствието на женските.

Кои аквариумни рибки са живородки? Добре познатите ни рибки, обитаващи почти всеки домашен аквариум, като гупата, хелера, молинезията, платата, валиферата и други са живородки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest