miau.bg»Статии»Рибки»Аквариуми и Терариуми»Характеристики на нано аквариумите

Характеристики на нано аквариумите

Характеристики на нано аквариумите
Снимка: zoosnow/pixabay.com

Идеята за домашния аквариум обикновено се покрива с представа за голям съд, поне 200 литра, в който плуват разноцветни рибки, а местообитанието им е засадено с разнообразни водни растения, места за укритие и всевъзможни условия за нуждите на всички аквариумни обитатели.

В същото време жилищната площ, която може да се отдели за аквариум, най-често не позволя поставянето на голям съд. Дилемата има разрешение, нарича се нано аквариум и позволява да се побере всичко нужно за живота на рибките, да се украси подходящо и да заеме малко място, тъй като обемът на такъв съд и от 1 до 40 литра.

Има възможности и за избор на форма. Цилиндричен, кубичен, правоъгълен, даже сферични форми се предлагат на пазара. При необходимост могат да се оборудват с източник на светлина, нагревател за вода, филтър за аквариума, аератор и други.

Има обаче едно важно уточнение - в такъв аквариум могат да се отглеждат само сладководни видове рибки.

Още едно уточнение е важно за нано аквариума - в малкия обем вода нейната температура, твърдост и други показатели се променят по-бързо, в кратък времеви отрязък, а такива промени са драматични за обитателите на съда и това застрашава рязко живота им.

Видове риби, подходящи за нано аквариум

Не са много видовете, които могат да живеят добре в толкова тясно пространство. То е по силите само на средноголеми рибки и сладководни скариди, непретенциозни към условията на живот. Примери за това са:

- Малки тропически рибки, до 3 сантиметра дължина, като гупите;

- Синеока Гертруда - рибка с дължина 3, 5 сантиметра с прилепнали перки;

- Orizias - рибка, дълга 3 сантиметра, която се среща в оризовите полета;

- Епиплатис пламва - рибка, дълга до 4 сантиметра от Западна Африка;

- Червен кристал - японска скарида, дълга 3 сантиметра

Други популярни рибки, подходящи за нано среда са цихлидите, боцията, тетрата, рибката зебра и други красавици с малки размери.

Растения за нано аквариуми

Растения, подходящи за нано аквариум

Бавнорастящите и с малко листа растителни видове имат място в нано аквариума. Такива са джуджетата осока, плачещият мъх, малките папрати, явански мъх, роголистник и други.

В нано аквариум обикновено не се държат рибки от различни видове. Поради пространството може да възникнат конфликти за територията между различните видове рибки.

За да се поддържат оптимални условия за живот, необходимо е всяка седмица да се източва 30 процента от водата и да се заменя с прясна. Процесът се съпровожда от почистване на дъното от утайки, както и на стените отвътре.

За декоративни камъчета в нано аквариум най-подходящи са мраморни, гранитни или гнайс. Варовиковите и пясъчниците трябва да се използват много внимателно, защото влияят на твърдостта на водата.

Малкият нано аквариум може да бъде също толкова пъстър и интересен като големия, но изисква повече внимание, грижи и разбиране за живота в едно такова затворено общество, за да се чувстват обитателите добре.

Прочетете още: Важни съвети при избор на аквариум

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest