Мини Шнауцер

Мини шнауцер

Любителите на преданите ни приятели - кучетата, са много и се множат непрекъснато. Да отглеждаш куче означава да имаш лоялен и предан приятел, който те чака у дома и шумно изразява радостта си от срещата с любимия стопанин.

Съществува обаче неудобството на малките градски апартаменти, в които енергични животни като кучетата не се чувстват добре. За радост има малки породи кучета, напълно подходящи за градски живот в апартамент. Руската киноложка федерация е изброила 10 породи, идеални за отглеждане в града в неудобните условия на малките апартаменти.

Обикновено това са дребни кучета с компактни размери, които се чувстват добре и в по-тясно жилищно пространство. Една от тях е мини шнауцер, известен още като цвергшнауцер. Името издава, че кучето има нещо общо с немските развъдни усилия. Какво можем да научим за произхода, стандарта и изискванията при отглеждане на малкия симпатичен представител на кучешкото царство?

История на породата мини шнауцер

Родното място на швергшнауцера е Германия. Това е изкуствена порода, създадена през ХІХ век при кръстоска на Пудел и Афенпинчер. Родословното дърво на породата може да се проследи в Германия чак до ХV век, когато се е подвизавал стандартният шнауцер. Самото име шнауцер идва от немската дума муцуна, вероятно заради изразителната муцунка на кучето със забележими брада, мустаци и вежди.

В миналото са били селскостопански кучета - ловци на плъхове и други дребни гризачи, но днес вече са компаньони, които обаче пазят още ловните си инстинкти. Те могат да проследяват добре, заучават различни номера, а освен всичко са отлични пазачи и лоялни спътници на стопанина.

Стандарт за мини шнауцер

Отглеждане на Мини шнауцер

Миниатюрният шнауцер е малка порода, характеризираща компактно животно с добре развито телосложение. Той е просто мини версия на познатия стандартен шнауцер. Има квадратно и пропорционално устроено тяло. Най-добрите екземпляри имат височина при холката равна на дължината на тялото му.

Макар че е малко, кученцето има здрав и стегнат гръб, гърди с умерена ширина и правоъгълна глава. Муцуната на мини шнауцера е доста дълга по отношение на тялото и тъпа в края. Има черни на цвят устни, които прилепват плътно към зъбите. Челюстта му е здрава и силна, а захапката е тип ножица.

Мускулите за дъвкане също са добре развити, а носната гъба и черна на цвят, с широки ноздри. Овалните средно големи очи са с тъмен цвят.

Ушите му стоят високо на главата, имат форма на триъгълник, но са клепнали. Вратът му е пропорционален на телосложението. Кожата е плътно прилепнала на врата му.

Козината на кучето е двуслойна. Отгоре е груба на пипане, гъста и остра. На краката е по-мека. Подкосъмът е мек. Брадата, мустаците и веждите, характерни за шнауцерите, са налични.

Според стандарта козината може да бъде няколко цвята: сол-пипер, чисто черен, сребристо, черен, бял.

Стандартът определя кученцето да бъде високо между 30 и 35 сантиметра и да тежи от 5 до 7 килограма.

Продължителността на живота на малкия шнауцер е от 12 до 15 години.

Характер и поведение на мини шнауцер

Миниатюрният шнауцер е щастливо, интелигентно, енергично и послушно куче. Важно е да бъде правилно обучавано и социализирано от малко. Те имат склонност да лаят силно, затова е нужно да се упражнява контрол от рана възраст.

Породата се социализира много добре с други домашни животни, но птичките, морските свинчета, змиите са част от лова му, така че ловният му инстинкт ще подтикне кучето да ги преследва.

В лицето на мини шнауцера стопанинът има лоялно, предано и любвеобилно куче. То е чудесен компаньон, симпатичен домашен любимец, много игрив и весел. Разбира се добре с децата, но е резервирано към непознати.

Обучение за мини шнауцер

Това кученце е подходящо за апартамент, но трябва да му се осигури достатъчно движение с разходки навън. То е енергично животно, живо и пъргаво, обича дълго да бъде навън, където да тича на свобода.

Това интелигентно и умно куче се обучава много лесно. Приятно и спокойно е заниманието и тренирането с него. Затова работата с кученцето може да се върши не само от хора с опит, но и новаци в отглеждането, които просто обичат малките сладури. С тях е лесно да се работи, защото са послушни и с радост изпълняват командите при обучение.

Грижи за мини шнауцер

Грижи за Мини шнауцер
Снимка: peppytechie Pixabay

Основният проблем в грижата за мини шнауцера, както стандартните и едрите, така и мини размера, е в козината. Изисква се редовно разресване с четка всеки ден. Ако не се прави редовно, козината се сплъстява. При поява на фитили или топки, е нужно веднага да се отреже сплъстената козина

Добре е 2 пъти в годината кучето да се подстриже цялостно. При оформянето на прическата, козината на главата, краката и долната част от тялото се оставя малко по-дълга.

Брадата и мустаците на мини шнауцера редовно трябва да се почистват след хранене.

Добрата новина е, че кучето не се скубе, а козината му е хипоалергенна. Затова породата е добра опция за хора с алергии, които обаче искат да си имат кученце у дома.

Хранене на мини шнауцер

Малкият шнауцер трябва да се храни 2 пъти на ден, като между храненията е добре да се разделят 1/2 или 1 чаша суха храна.

Малките шнауцери са склонни към трупане на високи нива на мазнини, поради което може да се наложи специална диета за регулиране на мазнините в тялото им. Човешката храна, давана като лакомство, може да навреди доста в тази посока.

Тъй като е предразположен към затлъстяване, мини шнауцерът трябва да бъде следен стриктно за теглото, защото излишните килограми съкращават живота му, увеличавайки риска от различни заболявания.

Зъбите на кучето е добре да се почистват ежедневно, за да не се натрупват остатъци, които да загният и да причинят проблеми.

Заболявания при мини шнауцер

При избора на куче от породата мини шнауцер е добре да се потърси информация за родословното дърво на животното, защото екземплярите, отглеждани по стандарт, имат по-малко наследствени заболявания.

Болестите, от които страда мини шнауцерът, най-често са следните:

- Диабет - както се случва с човека, кученцето от тази порода може да получи затруднения при управлението на кръвната си захар;

- Катаракта - замъгляването на лещата на окото е болест, която се случва в напреднала възраст, както е и при хората. Може да се лекува с хирургична операция;

- Ентропия се нарича болестта, характерна с вътрешно търкаляне на клепача, което дразни роговицата на окото. Лечението на мини шнауцера е оперативно;

- Прогресивна атрофия на ретината - това е генетично заболяване, което води до загуба на зрението;

- Епилепсия - болестта е характерна с нарушение на пристъпите;

- Камъни в урината - проблемът може да се реши и с диета, но по-често се налага операция за премахването им;

- Болест на Виллебранд - това е наследствено кървене, поради нарушено съсирване на кръвта;

- Мускулна дистрофия - характерно е при много породи и затова генетичната линия е добре да се следи;

- Комедонов синдром - това са подобни на черните пъпки при хората, които се появяват по гърба на кучето. Нужна е консултация с ветеринар.

Мини шнауцерите са сладки и забавни кучета, които се отличават с по-дълга козина около муцуната си. Други подобни породи кучета с брада са: дратхаар, брадато коли, йорки, ши тцу, грифон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest