Miau.bg»Статии»Селскостопански Животни»Хранене и Отглеждане»Правилно хранене на домашни птици

Правилно хранене на домашни птици

Правилно хранене на домашни птици

Що се отнася до храната, вашите домашни птици се нуждаят от балансирана диета, както и от много чиста вода, за да останат в доста добро здраве.

Правилното хранене на домашната птица може да бъде много лесен процес. Дълго време стандартният начин за хранене на домашните птици бе просто закупуване на смес от семена или евентуално комбинация на семена с малко пресни парченца плодове. Повечето видове домашни птици виждат смесите от семена като вкусни, но в тях всъщност липсват нужните хранителни вещества - те просто служат за угояване. В резултат на това много домашни любимци умират доста рано.

През последните няколко десетилетия изследванията върху храненето на птиците постигнаха огромен напредък. Вече има отлични храни с гранули и готови за сервиране смеси за много видове птици, които ще помогнат да се осигури за тях по-дълъг здравословен живот.

На първо място, всички видове птици трябва непрекъснато да разполагат с прясна, чиста вода. Това се отнася не само за папагали, канарчета и други подобни, но и за кокошки и пуйки и всякакви селскостопански птици. В дивата природа някои ята гълъби изминават стотици километри всяка сутрин и всяка вечер, за да стигнат до водата. От изключителна важност е да поддържате водата свежа и чиста. Със сигурност не искате вашата птица да получи храна с пера и евентуално изпражнения във водната чиния. Почиствайте често съда и подменяйте водата два пъти на ден.

Храните за домашни птици с пелети комбинират голямо количество компоненти, необходими за здравословното хранене. Висококачествените пелети са внимателно формирани въз основа на най-новите изследвания в храненето на птиците. Те трябва да са в основата на здравословната диета на птиците.

Смеси от плодове, зеленчуци, семена, ядки и други продукти са на разположение за повечето видове птици. В комбинация с някои пресни продукти и може би някои „лакомства за птици“ и пастети от насекоми, тези смеси допълват диетата. Пастетите от насекоми се продават в готови за изсипване пакети точно както всяка друга стандартна храна за домашни любимци. Всичко, което трябва да направите, е да изсипете малко в чинията за хранене.

Някои видове птици разчитат на „песъчинки“ в диетата си, за да смилат храната си след поглъщането ѝ. Гълъбите например изискват песъчинки. Във всеки магазин за домашни любимци се продават кутии с чакъл за птици и те ще свършат работа за повечето видове, които се нуждаят от песъчинки.

Храна за кокошки

Здравата птица се нуждае от голямо количество калций в диетата си. Калцият е още по-важен, ако птицата е женска, защото винаги има възможност тя да снася яйца. Снасянето на яйца може да убие птицата, ако нивата ѝ на калций са ниски. Натрошените варени яйчени черупки и кости от котлети са популярни източници на калций.

Повечето хора се наслаждават от време на време на приятно леко похапване и може би дори на малко сладкиш или екзотичен плод. Птиците са по същия начин. Те обичат лакомства. Галетата е доста добър вариант - с него често се хранят полудивите патици и гълъби. Обикновеният хляб всъщност не е много добър за птиците, но много от тях го харесват. Специално за домашни птици се предлагат смеси за печене на здравословен хляб: те са бързи и лесни, а полученият хляб може да бъде разчупен и замразен за употреба в продължение на седмици. Парченца пресни плодове и настъргани ленти от моркови се харесват много за хапване на домашните птици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest