Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Тайната на езика на тялото на малките котенца

Тайната на езика на тялото на малките котенца

малко котенце

Малките котенца, подобно на възрастните, могат да мъркат, мяукат, съскат и като цяло да комуникират с множество невербални сигнали. Езикът на тялото на малките котенца обаче често има фини разлики от поведението на възрастните котки.

Едно малко котенце например може да се втурне към вас, да скочи във въздуха, да се приземи на пода с извит гръб и вдигната опашка, след това да се отдалечи рачешката в една игра, наподобяваща нападение и отстъпление. При котенцата това често е покана за игра, докато при възрастните по-често е предупреждения да стоите по-надалеч.

За да разберете какво точно се опитва да ви каже вашето котенце, е важно да обърнете внимание на всички аспекти на езика на тялото му, включително ситуацията и мястото, на което се намира в дадения момент. Ето няколко съвета как да разкодирате тънките намеци на малките ви четириноги приятели:

- Извитият гръб и изкривената настрани стойка може да се възприеме като защитна позиция или покана за игра. Ако котенцето освен това си ближе устните, това може да е, защото доскоро се е чистило или е хапвало, но също така може да означава, че е уплашено или разтревожено. Контекстът, в който се наблюдава това поведение, трябва да ви предостави повече информация относно това как се чувства котето.

- Търкалянето може да се приеме като поведение, показващо, че котенцето се чувства комфортно и спокойно. Понякога котенцата се търкалят и когато искат да си играят. Имайте предвид, че ако се протегнете да докоснете котенцето в този момент, то може да сграбчи ръката ви и да започне да се бори с нея или да я хапе.

- Когато котенцето започне да дращи, то може да е защото маркира територията си, иска да си играе или да се опитва да премахне косми или нещо друго от ноктите си.

- Изпънатите нокти могат да се възприемат като знак за агресия, но обикновено те са просто част от играта. Ако котето е отпуснато или мърка, докато ги показва - най-често това показва, че му е приятно.

език на тялото на малки котенца

- Изпънатата нагоре опашка обикновено означава, че котенцето е приятелски настроено или доволно.

- Ако опашката на котенцето потреперва това може да означава, че нещо му е хванало вниманието или че е в процес на преследване на нещо (например паяк, буболечка или вас самите).

- Ако забележите, че очите на котенцето са ококорени това може да се интерпретира като знак за бдителност или игривост.

- Когато ушите на котенцето са обърнати напред и се въртят леко, това означава че то е нащрек или е готово за игра. За да разберете кое от двете се случва пред вас, трябва да обърнете внимание на поведението на котенцето до този момент, както и на това колко е енергично в дадения момент.

- Ако забележите, че мустаците на малкото котенце са изпънати напред, това често е признак на изострен интерес.

- Ако забележите едно котенце да се прозява, то може да му се спи или да е уморено. Също така може да е защото котенцето е притеснено, в зависимост в зависимост в каква ситуация сте го забелязали да се прозява. Ако котенцето ви се прозява докато чакате във ветеринарната клиника, то най-вероятно е нервно.

- Ако видите котенцето ви да съска, това най-често означава, че котенцето се чувства заплашено или засегнато.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest