Miau.bg»Статии»Селскостопански Животни»Хранене и Отглеждане»Размножаване и развъждане на щрауси - какво трябва да знаем

Размножаване и развъждане на щрауси - какво трябва да знаем

Щраус

Всички ние сме свикнали с това, че има животни, които са диви и могат да бъдат видени само в зоологическите градини или пък в природата на свобода. Някои от тях, като например щраусите, мога да бъдат отглеждани и развъждани във ферми, като за тази цел трябва да се спазват определени условия от животновъдите при този процес.

Размножаване и развъждане на щрауси - какво трябва да знаем

Тези животни също могат да бъдат класифицирани според породата си, като днес се отличават основно три вида, а именно африкански щрауси, австралийски и южноамерикански. Всички те могат да бъдат отглеждани и развъждани с различна цел, а именно:

- щраусови яйца;

- пера;

- щраусово месо;

- кожа;

- щраусова мас;

- нокти.

Според опитните фермери и животновъди, трябва да се спазват някои основни правила при размножаването и развъждането на щрауси. Като цяло това не е по-сложно от грижите за обикновените по-малки птици, с които ние сме свикнали, но все пак е важно да имате необходимите знания.

Периодът на размножаването на тези едри птици е в топлото време на годината. Въпреки това при отглеждане във ферма този период на размножаването им може да се регулира по желание на животновъда. За тази цел е важно да се създадат помещения, които имат определена температура, както и осветеност. Самите яйца на птиците узряват в инкубатори, като така се създават максимално комфортни условия за развъждането на щрауси.

Като цяло фермерите предпочитат да отглеждат щраусите от африканската порода, тъй като те са доста по-едри и бързо качват теглото си. В дивата природа те се събират на стада, които могат да достигнат размер от 100 птици в тях. Чифтосването им се случва през втората половина на пролетта, като краят на този период зависи пряко от климатичните условия. Така например, ако още през март е топло, то дори и тогава може да се увеличи активността на щраусите.

Щраусово яйце

За разлика от природата, във фермите за щрауси тези периоди се създават изкуствено, като се формират малки стада от женски и мъжки индивиди, като така се увеличава шанса за чифтосване помежду им. Периодът на формирането на тези стада се избира в съответствие на естествените сезонни промени. Женските изграждат гнездото си, като за целта изкопават дупка в пясъка и там слагат яйцата си.

От друга страна, когато щраусите се отглеждат във ферми, то животновъдите винаги следят за това дали се е появило ново яйце. След като това се случи, то се почиства, дезинфекцира се и се изпраща за съхранение в инкубаторите на фермата. Именно в него щраусовите яйца узряват, като след 39-45 дни се появяват и малките им.

Като цяло у нас също се отглеждат основно африканския щраус, като той лесно може да понася климатичните промени и издържа лесно на температура дори -25 °C. Мъжките на тази порода порастват до 2, 5 метра и могат да стигнат на тегло до цели 120 килограма. Женските са една идея по-дребни, като така те стигат на височина около 2, 3 метра, докато теглото им може да варира от 100 до 110 килограма средно.

Може да се каже, че щраусите са доста непретенциозни в отглеждането и размножаването си птици, като така дори начинаещите фермери ще се справят с тази задача. Едно от най-важните условия си остава големият терен, който е много важно за тези огромни птици. Така например минималната големина на участъка трябва да бъде поне 15-20 м² на всеки един от индивидите, като общото пространство за разхождането им трябва да бъде не по-малко от 1 хектар на 8 птици.

Важно е да се вземе предвид и височината на оградата, като тя трябва да бъде около 3-3, 5 метра от пода, а именно имайки предвид голямата височина на тези птици. Като цяло те са полигамни животни, като оптималното съотношение между мъжките и женските трябва да бъде 1 към 3. Ако площта на участъка го позволява и е достатъчно голяма, тогава можете да ги отглеждате на 2 групички от 2-ма мъжки и 5-7 женски.

Размножаване и развъждане на щрауси

Женските щрауси достигат репродуктивната си възраст на около 1, 5-2 години и могат да чифтосват до 40-та си години. Мъжките стават полово зрели малко по-късно, а именно към 2-2, 5 години. Готовността на щраусите за размножаване може да се определи дори от цвета на клюна им, който в този период става червеникав, както и кожата около очите им.

Най-добре е чифтосването в условията на фермите да се прави в периода от април и до октомври. За един сезон женската може да снесе от 40 до 60 яйца на няколко цикъла с интервал от около 8-10 дни. Те могат да ви удивят истински с гигантските си размери, като едно от тях може да тежи от 500 до 1500 грама, което се равнява средно на 25-50 кокоши яйца.

Ако женската не е снасяла вече повече от 10 месеца, тогава е важно да преразгледате условията на отглеждането, размножаването и развъждането на самите птици. И не на последно място, в периода на чифтосването на щраусите е важно да им осигурите чист и сух пясък, където те ще правят гнездото си. За да е по-интензивно възпроизводството е най-добре яйцата да се вземат, а след това да се отглеждат в специалните инкубатори. Качественото хранене на щраусите също е задължително.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest