Miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»Преди да си вземем чинчила: какво трябва да знаем?

Преди да си вземем чинчила: какво трябва да знаем?

Какво трябва да знаем за чинчилите
Снимка: pixabay.com

Ако сте се замислили за това да си вземете чинчила, то следва обезателно да сте запознати с някои особености на отглеждането на тези животинки.

Колко живеят чинчилите? Те могат да живеят дори до 25 години, но само ако се грижите отлично за тях. Като цяло тези питомци са доста общителни и мили, но все пак е важно да сте особено внимателни с тях защото те се отличават от дивите си събратя.

Преди да си вземем чинчила: какво трябва да знаем?

На размер женските могат да достигнат около 800 грама, а мъжките - 600 грама. Обикновено окраската им е сива, но това не е задължително, като днес се срещат и доста други цветове, като например черни, бежови и други. Козината им е много мека и нежна, като в случай на уплаха животинката може да загуби доста от нея и особено на опашката си.

Като цяло чинчилите са доста плашливи любимци, което от своя страна може да стане причината дори за внезапната им смърт. Така например резките и силните звучи мога да доведат до спиране на сърцето, както и липсата на внимание от страна на стопанина или смяната на обстановката. Важни са условията за отглеждане на чинчили, като така оптималната за тях оптималната температура е около 18-20 °C и влажност около 60%.

Най-честите причини чинчилата да умира преждевременно:

1. Топлинен удар;

2. Отравяне;

3. Внезапен и силен стрес;

4. Падане от високо;

5. Смяна на обстановката;

6. Подуване на стомаха и червата;

7. Грешки в храненето на чинчилата;

8. Настинки.

Тези животинки са нощни и обожават да са активни имено в късните часове. През деня спят в къщичката си, а след това вечерта се събуждат и започват да будуват. Като цяло те са доста любопитни гризачи, които обичат да бягат, да скачат и да изследват всеки ъгъл. Именно затова е особено важно да ги следите, ако ги пуснете извън клетката им, тъй като така например могат да се натровят с битова химия и да загинат.

Важна особеност при отглеждане на чинчили е и размерът на дома им, като той трябва да бъде висок поне 70 сантиметра и дълбок 80 см. Клетката им трябва да е голяма, защото те са доста активни животинки и имат нуждата от постоянно движение, което е и полезно за тях.

Хранене на чинчилата

Именно това е един от основните моменти при грижата за чинчилите, който оказва пряко влияние на тяхната продължителност на живота. Те са тревопасни и трябва да имат високо количество на фибри в диетата им. Отличен вариант е сеното за гризачите, малко пресована люцерна и пресни гранули. Най-добре е да избягвате храните, които могат да подуват корема, като например зелето, защото това може да доведе дори до смъртта на животинката. Разбира се също така те винаги трябва да имат достъп до чиста и прясна вода в клетката си.

Отглеждане на чинчила

Вредни храни за чинчили

- мазни храни;

- зърнени;

- авокадо;

- домати;

- картофи;

- патладжани;

- млечни продукти;

- нишестени храни.

Като цяло това са доста интелигентни животинки. По характер чинчилите са доста мили. Важно е обаче да полагате отлични грижи за тях, като така се минимизира риска от внезапната смърт на животно. Във всеки един случай е важно да потърсите веднага ветеринар, ако забележите че питомеца ви не се държи, както обикновено ли ако нещо ви притеснява. Именно ранната диагностика минимизира риска от усложнения и така е доста голям шанса да се оправи чинчилата.

Вече знаете на какво да обърнете внимание преди вземането на чинчила.

А ако все още търсите откъде да си закупите такъв пухен приятел, вижте нашите обяви и цени за чинчила.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest