Miau.bg»Статии»Рибки»Аквариуми и Терариуми»Помпа за аквариум - какво трябва да знаем

Помпа за аквариум - какво трябва да знаем

Помпа за аквариум

За да са здрави аквариумните рибки, вие трябва да поддържате идеални условия в малката им екосистема. Едно от приспособленията, което ще ви помогне в тази задача, е помпата за аквариум, която е задължителна част от оборудването му. За да изберете идеалната помпа за вашия аквариум, трябва да се съобразите с редица важни условия, като например големината му, за колко рибки се грижите и други важни характеристики.

Помпа за аквариум - какво трябва да знаем

За да изберете именно този модел, който ви трябва, и по-конкретно с правилната мощност, ще трябва да сте наясно с обема на аквариума ви. Именно това е едно от най-важните условия, като разбира се за по-големите ще се наложи да си вземете такава, която е със значително по-силна мощност. Производителността им стандартно се измерва в литри за час и при коректен избор на модела следва той да може да използва 3-5 пъти от обема на аквариума на час.

С какви критерии е важно да се съобразите при избора на помпа?

- тип на монтиране;

- производителност;

- мощност;

- шум;

- материал на изработката.

В зависимост от това къде се намира помпата в аквариума, нейните функции могат да бъдат различни. Те се различават една от друга по начина си на монтаж и могат да бъдат три вида:

- вътрешна;

- външна;

- универсална.

Първите се монтират вътре в аквариума, а вторите отвън. Универсалните, от своя страна, са най-удобни, тъй като могат да бъдат монтирани, както отвътре, така и отвън. Според типа на водата в аквариума, има помпи за морска вода и за сладководна. Първата вода съответно е по-агресивна, като при нея не е е подходяща употребата на моделите помпи с метални елементи, тъй като те бързо ще ръждясат и затова е по-добре да заложите на керамичните части в този случая. При сладководната вода можете спокойно да изберете помпите с метални части, тъй като тя не е агресивна, както морската и няма да се получи ръждясване на детайлите.

Аквариумната помпа е задължителна

Какви функции изпълнява аквариумната помпа?

- подава вода към стерилизатора или филтърния елемент;

- създава ритмично движение на водата;

- участва в процеса на филтриране;

- способства за изчистването на водата.

При покупката на помпа за аквариум е важно да обърнете внимание, както на изброените критерии, така и на нивото на шум, което издава тя. Някои по-евтини модели са много шумни и това определено създава дискомфорт, особено ако аквариума е в спалнята, затова е важно да имате предвид и това при избора ви.

Помпата за аквариум спомага за поддържането на равновесие във водната ви екосистема, което от своя страна, се отразява пряко на здравето на рибките ви. Този артикул е желателен за всеки начинаещ акварист и е неизменна част от грижата за рибките, както и осигуряването на растения в аквариума.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest