Miau.bg»Статии»Животински Свят»Насекоми»Най-вредните за хората насекоми

Най-вредните за хората насекоми

Най-вредните за хората насекоми

Повечето от хората се страхуват от насекомите, което е напълно оправдано, имайки предвид, че голяма част от тях са наистина много опасни. Можем да ги разделим условно на полезни и вредни за човека, като тук говорим изцяло за влиянието им върху нас.

Най-вредните за хората насекоми

Колорадски бръмбар

Това е доста познат вредител по картофите и зеленчуците. Родом е от САЩ и често се нарича “картофен бръмбар”, тъй като яде листата на картофите, доматите и чушките. Той нанася големи щети на реколтата и се налагат сериозни мерки, за да се справите с него. На дължина достига около 12 милиметра, като освен това много бързо се размножава и увеличава значително популацията си.

Скакалец

Другото вредно за човека насекомо са скакалците, които могат изключително бързо да унищожат огромни размери от реколта на селското стопанство. Размерът на големите насекоми е около 25 милиметра, като те могат да изядат лесно храна, която е равна на теглото им.

Комар

Комар

Ухапването им е не само неприятно, но и може да стане причината за огромен брой инфекциозни заболявания, които те пренасят. Интересен факт е това, че само женските могат да хапят животните или хората, като кръвта им е необходима, за да могат да развиват бъдещото си потомство.

Муха

Това насекомо е доста дразнещо и също така опасно за човека. Причината за това е, че пренасят огромен брой инфекции, които са много опасни за хората. На размер достигат отново до около 25 милиметра, като се хранят с плътта на умрелите животни. Отлага ларвите си на разлагащата се плът или върху гниещите плодове и зеленчуци, а също така върху раните на хората или животните.

Хлебарка

Насекомото е много плодовито и се размножава изключително бързо. Размерът му зависи в голяма степен от вида, като възрастните достигат обикновено до около 10-15 милиметра. Всеядни са, а също така обожават топлите и влажни места. Изключително издръжливи са, като могат да не се хранят дори цел месец. Червената хлебарка също е преносител на редица опасни за човека инфекции.

Дървеници

Тези насекоми спадат към групата на кръвосмучещите паразити, като се отличават със своето сплеснато тяло и на дължина достигат до около 8 милиметра. Хранят се основно с кръв и водят нощен начин на живот. Денем се крият в гънките на дрехите, между тапетите, в мебелите и други места, като могат да пренасят заболяванията бруцелоза и туларемия.

Въшки

Въшките са опасни

Те също са доста досадни и вредни за човека насекоми, но също така пренасят различни инфекциозни заболявания. Противно на общото мнение, тези насекоми не са преносители на заболяването тиф.

Американска бяла пеперуда

Това насекомо също е един от големите вредители за човека и по-точно на селските култури. Пеперудата е с малки размери и размах на крилете не повече от 3 сантиметра. Изключително плодовита е и може да има по няколко поколения за една година.

На планетата ни днес живеят милиони насекоми, като всички те играят изключително важна роля в екосистемата ни. Въпреки че повече от тях са напълно безопасни, някои могат да са доста вредни и отровни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest