Miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»Кои са най-дребните гризачи

Кои са най-дребните гризачи

Кои са най-дребните гризачи

Много семейства с деца предпочитат да имат за домашни любимци малки животинки. Едни от най-дребните животни са гризачите. Нека разгледаме кои от тях са предпочитани за отглеждане вкъщи.

Знаете ли, че Трипръстият джербоа (Salpingotulus michaelis) е най-малкият гризач на Земята. Теглото му е само 3 грама и околко 5 см, но опашката му може да достигне 25 см.

Кои са най-дребните гризачи?

Малките гризачи включват много видове:

- хамстери;

- песчанки;

- плъхове;

- мишки;

- чинчили;

- скачащи мишки;

- декоративни зайци;

- морски свинчета;

- дегу;

- бурундуци;

- мармоти.

Светът на гризачите е разнообразен: животните се различават по размер, вид и местообитание. Много видове гризачи са опитомени.

Хамстери

Хамстерите са дружелюбни и игриви. Джунгарският хамстер, най-малкият представител на семейството си, е много популярен. Хамстерите-джуджета се отличават с развитите социални умения. Някои хамстери са агресивни към хората, могат да хапят, ако бъдат малтретирани.

Монголският джербил е малък гризач

Монголски джербил

Те са малки гризачи, чийто размер на тялото достига 10-12 см. Те се различават от мишките по това, че имат пухкава опашка. Животните са активи, поради тази причина в клетката трябва да има колело за домашни любимци. Оптималният размер на жилище, за да се почувстват комфортно, за тях е 30х30х60 см. Джербилите живеят до 3 години, при добра поддръжка могат да живеят 4 години. Тялото достига дължина 10-11 см. Джербилите са колективни животни, препоръчва се да ги държите във фирми. По-добре, ако са от същия пол.

Декоративни плъхове

Те живеят 2, 5 - 3 години, някои индивиди живеят до 4 години. Размерът на тялото на възрастен плъх е 20 см. Отличителна черта на гризачите е дългата опашка, лишена от козина. Плъховете са общителни животни. Дребните гризачи обичат контакт с хората, при дължимото внимание те могат да станат верни приятели. Клетката за плъхове трябва да е просторна (минимум 30 х 90 см). Домашните любимци трябва от време на време да бъдат пускани от клетката на разходка.

Декоративните мишки

Те са най-малките представители на гризачите. Дължината на тялото е около 8 см. Мишките са бели, има индивиди с цветна козина. Дръжте животните разделени, за да не се размножават. Необходимо е да се вземат еднополови животни, за предпочитане женски, защото мъжките се държат агресивно, понякога се бият.

Чинчилите

Тези животни привличат купувачите със своята красива, дебела козина, която е приятна на допир. Един възрастен индивид достига дължина 30-35 см, теглото му варира от 400 до 700 грама. Те живеят по-дълго от другите гризачи, продължителността на живота е 20 години. Чинчилите с къси и дълги опашки се отглеждат като домашни любимци. И двата вида имат красиво синьо-сиво палто.

Морските свинчета

Чинчили

Продължителността на живота на морските свинчета е 6-7 години, понякога 10 години. Гризачите са спокойни по природа, рядко хапят, те са приоритет в търсенето на семейства с деца. Основата на храна на морските свинчета е прясно сено. Диетата на домашния любимец трябва да включва зеленчуци, съдържащи витамин С. Те са привързани, общителни, способни да станат лоялни приятели.

Джербоа

Скачащите мишки (Джербоа) са трудни за отглеждане. Дори и най-малкият гризач изисква специални грижи. За породите джуджета е подходящ аквариум, пълен с чакъл или пясък като дом. Условията на отглеждане трябва да са близки до естествените. Препоръчва се да поставите картонена къща в аквариума, където животното може да се скрие. Скачащите мишки са дружелюбни, неагресивни животни. Те трябва да са в групи с подобен размер.

Гризачите имат свои навици, характер, нужди за социално взаимодействие. Повечето от тях предпочитат да са „нощни птици”, което трябва да се вземе предвид при избора на гризач като домашен любимец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest