Miau.bg»Статии»Животински Свят»Морски Обитатели»Най-опасните морски хищници

Най-опасните морски хищници

Най-опасните морски хищници

За никого не е тайна, че светът ни е съставен от 70% вода, като по-голяма част е представена от океаните и морето. Подводният свят е особено място, което и до днес не е изучено изцяло. Именно моретата и океаните са естествен хабитат както за много микроорганизми, така и за огромни морски обитатели, включително и за най-големия в света, а именно синия кит.

Ето кои са най-опасните морски хищници.

Медузи

Ако човек се срещне с медуза портогалска галера, тогава може да получи много опасно изгаряне на кожата, което дори да доведе до симптоми на алергия - оток на гърлото и увеличаване на лимфните възли. Може дори да възникне тежка дихателна недостатъчност, като при липса на спешна медицинска помощ, може да се стигне до летален изход.

Вox Jellyfish е друга опасна медуза, чието докосване ще ви коства живота. Тя е призната за най-опасната в света на морските същества. Най-интересното е, че пипалата ѝ са къси, докато са в състояние на покой, но щом усети опасност веднага ги удължава на голямо разстояние - около 15, а някои и до 30 метра. Само си представете такова чудовище!

Морска змия

Ако трябва да сравняваме действието на отровата на сухоземните змии, то третата най-отровна змия в света след Тайпан и Кафявата е Aipysurus duboisii. Морските змии са доста големи същества. На дължина често достигат до 1.5 метра, а цветът им може да е различен. Естественият хабитат на повечето видове са кораловите рифове.

Скат

Скатовете са опасни морски обитатели

Не всички скатове са отровни, но Whiptail stingray е особено опасен морски хищник. За разлика от много други хищници, той не напада просто така, а само с цел самозащита, тоест ако усети някаква опасност.

Риба лъв

Този морски обитател е едновременно един от най-красивите, но и най-опасните. Именно в ярките им плавници се крият острите шипове, с които те се защитават. Ако се почувствате уплашени, тогава 30-сантиметровата рибка пуска в ход своето основно оръжие, като отровата на нейните шипове за секунди парализира жертвата им.

Смъртоносна каменна риба

Въпреки че тази риба изглежда много невзрачно, нейната отрова е в пъти по-силна от тази на рибата лъв. В нея се съдържа цял коктейл от невротоксини и чужди протеини. Обитава крайбрежните райони в близост до коралови рифове.

Баракуда

Тези морски хищници нападат жертвата си главно в мътна вода, а челюстите им са много мощни и силни. Не са много опасни за хората, тъй като много рядко ги нападат. На дължина достигат до 2.5 метра. Обитават Червено и Средиземно море, както и тропическите и субтропичните води на Световния океан.

Морски таралеж

Морският таралеж е сред най-опасните морски хищници
Снимка: SummitPost

От четирите отровни вида (Toxopneustes, Sphaerechinus, Asthenosoma, Diadema) най-яркият представител е Diadema. Този морски обитател изглежда плашещо, благодарение на дългите си шипове, готови да пробият плячката си.

Конусов охлюв

На големина достига до около 10-15 сантиметра, като окраската му е много красива. Въпреки това обаче не бива да докосвате този морски обитател, тъй като това може да доведе до истинска трагедия. Изключително интересен факт е, че токсините на всеки охлюв имат различен състав, а това не се наблюдава дори при змиите.

Акула

Това студенокръвно животно се е адаптирало към температурните условия на дълбочина до 2000 метра и се чувства чудесно в топлата морска вода. В състояние са да уловят миризмата на кръв, дори ако се разрежда в съотношение от 1 до 1 000 000. Доказано е, че зрението на акулите е 10 пъти по-ясно от това на хората. Всяка година загиват много хора именно от тези опасни морски хищници.

В света на животните далеч не винаги размерът е най-важния критерий. Тези животни доказват това за пореден път, тъй като дори и привидно малките могат да се окажат много опасни и дори смъртоносни.

Прочети още за най-опасните хищници.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest