Miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Далматинец - обучение и дресура

Далматинец - обучение и дресура

обучение на далматинец

Малките кученца винаги предизвикват у нас умиление, но това не бива да ни пречи на възпитанието, тъй като именно първите месеци са едни от най-важните при обучението на всяко едно животно. Не бива да правите компромиси при дресировката, тъй като само със строги и ясни правила ще можете да постигнете успех.

Далматинец - обучение и дресура. Вижте повече:

Взаимното разбиране и доверие между кучето и стопанина е в основата на добрите отношения между вас, но е изключително важно и това питомецът ви да разбере и да усети, че вие сте на върха на йерархията.

Трябва да обясните и на другите членове на семейството, че не бива да правят изключения от общите правила на възпитанието на далматинеца и да ги спазват също, тоест всички трябва да се придържат към една линия на поведението си. Малкото кученце трябва да разбере, че именно вие сте главния в глутницата, а вашите команди са закон за него.

Изключително грешна тактика е това, ако единият от членовете на семейството започне веднага да глези кучето и да му позволява всичко, а другият се държи строго и хладно. Същото важи и за забраните, тоест ако един човек го забрани, то и всички от семейството не бива да позволяват това на далматинеца.

Имайки предвид обаче послушният и добронамерен нрав на породата далматинец, най-важнотоправило при възпитанието и дресировката на далматинците си остава търпението и правилното поведение на стопанина. Не трябва да проявявате никаква агресия или дори физическа сила, тъй като това не е правилно, но и банално кучето просто ще спре да ви слуша и ще се страхува от вас.

Интонацията е важна част от обучението на далматинеца

Тембърът на гласа ви трябва да е мек и нисък, когато казвате някаква команда на далматинеца си и го обучавате. Когато обаче изпълни командата правилно, тогава интонацията ви трябва да е по-висока и весела.

Похвалете кучето ви и му дайте някаква награда, като то по този начин ще разбере, че се е справило със задачата. Именно начинът ви на говорене, тонът и тембърът са водещи при възпитанието и не само на далматинеца, но и на всяка една порода кучета. Кучетата не ви разбират реално какво им говорите, а се ориентират по вашата интонация.

дресура на далматинец

От най-ранна възраст далматинецът започва да разбира някои думи или по-точно отново ги асоциира с интонацията ви, когато ги казвате и така разбира значението им.

Една от първите команди, на която трябва да научите далматинеца си е "Не", като се препоръчва да я използвате винаги, когато питомецът ви иска да направи нещо непозволено, като никога не бива да правите компромис.

Започнете с по-лесните команди и едва тогава преминавайте постепенно към по-сложните. При всяка тренировка започвайте в началото с припомнянето на вече научените и след това преминавайте към новите.

Като цяло с помощта на лакомствата и похвалите можете много бързо да научите далматинца. В случая с командата "Седни" например, трябва просто няколко пъти да поднесете лакомството до главата на кучето, като така то инстинктивно ще седне.

Освен това породата е доста интелигентна и умна, което значително улеснява обучението на далматинеца, ако сте подходили правилно и спазвате основните насоки и препоръки, които ви дадохме. Не забравяйте обаче и за социализацията на кучето, тъй като при всяка една порода тя е важен и ключове момент при обучението.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest