Рибки Барбус

Рибка Барбус
Снимка: miroslavik/pixabay.com

Сред красотите на аквариумите се забелязват едни прелестни на вид рибки. Това са рибките барбус. Добрата новина за всеки любител на пъстрите аквариумни рибки е, че тези красавци не се отнасят към хищните рибки. Даже ги наричат мустакати добряци. Лошата е, не всички подвидове могат да се определят към дружелюбните и спокойните водни обитатели.

Всъщност най-пъстрите и привлекателните сред барбусите са направо побойници. Ако се окажат на едно място с други обитатели с дълги плавници - бети, гупи и други, моментално ще ги разпокъсат. Ако им попаднат новородени малки - ще бъдат включени в храната на барбуса.

Битките в собствения пасаж са друга характерна черта на тези агресивни рибки. Не пропускат да се сбият и с други видове.

С какви рибки могат да живеят барбусите? Отговор на проблема ще се намери, ако акваристът познава нрава и особеностите на барбуса като вид. Защото той е красиво допълнение в аквариума и си заслужава да го украси с присъствието си. Но е важно да сте наясно с поведението на барбуса.

Класификация на рибките барбус

Барбусът е част от голямото семейство на Шарановите декоративни риби. Познати са с името барбус на всеки акварист, но всъщност става въпрос за различни видове мряна, екзотични роднини на познатата риба. Мряната е добре позната не само на риболовците, но и сред хората изобщо, а барбусите са техни роднини.

Екзотичните мрени са сериозно число, около 300 вида и родината им са два региона - Източна и Югоизточна Азия и Африка. Африканските барбуси не са добре проучени, а незначително число от тях са домашни любимци.

Около 60 вида от тези рибки се определят като непретенциозни. Образуват малки стада и си живеят мирно в тях. Но иначе добродушните мустакатковци често пасат плавниците на останалите си събратя в аквариума.

Ясно е, че тези рибки са направо сериозно число като видове, но в акварума намират място най-разпространените от тях.

Видове рибки барбус

Всеки акварист знае известното правило - барбусът яде до пръсване. Пословичната му лакомия го превръща в канибал, хапващ перки на себеподобни, малки рибки и всичко, което става за храна, включително красивите аквариумни растения. Видовете барбуси обаче могат да бъдат подходящо подбрани за аквариум. Ето най-известните от тях.

Суматренски барбус - Barbus tetrazona

Рибки Барбус

Този най-известен представител на вида е от най-малките, стига до 7 сантиметра. Суматренски барбус произхожда от бавнотечащите реки и езера на островите Суматра и Борнео. Характерни за рибката барбус са четирите по-тъмни ивици на гърба на барбуса. Обагрена е в пъстри цветове- зелено, черно, има и албиноси. Има и полов диморфизъм - мъжките рибки са по-ярко оцветени, с по-тясно тяло и по-малък размер.

Рибката е всеядна, може спокойно да се храни със сушена храна, както и със замразено и растителна.

При размножаване на барбуса е важно и двойката да е съставена от млади и жизнени екземпляри. Мъжкият е необходимо да е ярко оцветен, за да привлече женската, а тя трябва да бъде с гладък корем. Температурата на водата трябва да е малко по-висока през този период, около 23 градуса.

Съдът с хайвера трябва да е с температура на водата около 28 градуса. Тъй като барбусите идват от тропически район, брачният им период съвпада с мусоните, което навежда на мисълта, че твърдостта на водата трябва да бъде около 6 dGH.

Малките се излюпват след 1, 5 дни, а след 4 вече плуват из съда.

Барбус арулиус - Barbus arulius

Този подвид е сравнително едър. Барбус арулиус достига до 12 сантиметра дължина. Тя идва от реките и езерата на Южна и Югоизточна Индия. Тази рибка също е много пъстра, но окраската при нея става добива завършеност доста късно, при възрастен екземпляр. Тогава е сребристо-жълтеникава на цвят с три напречни тъмни ивици. Мъжките са ярки на цвят и с по-издължена форма, имат по-дълги лъчи на гръбната перка. Женските са по-закръглени.

Най-значителната разлика от Barbus tetrazona е, че този вид е много миролюбив и може да съжителства в аквариума с различни други видове. Обича по-грубата растителност и да има дърво в съда. Оптималната температура на водата за него е от 19 до 24 градуса.

Барбусът арулиус е всеяден вид, яде с еднакъв апетит замразена, жива, сушена или растителна храна за рибки.

Докато си хвърля хайвера, се нуждае от температура на водата около 26-27 градуса. Развъжда се по-трудно, защото видът не е плодовит, женската рядко снася повече от 80 зрънца хайвер.

Освен това тези рибки са много страхливи. За да се размножат им е нужен голям аквариум, добре оборудван и залесен с растителност, където да се крият.

Барбус клоун - Barbus everetti

Този приковаващ внимание с името си вид произхожда от водоеми в Сингапур и Калимантан. Рибката е 10 сантиметра дълга, златистожълта на цвят с 4 поясни линии, от ярко до тъмно зелено. Мъжките са по-стройни и по-ярки от женските рибки.

Този вид също е кротък и спокоен. Обича да се движи, затова е добре да има по-голям аквариум на разположение. Те са много топлолюбиви рибки. Нуждаят се от температури от 24 до 29 градуса.

Храненето им, както и при другите видове, не е проблем, защото не са придирчиви.

Рибки Барбус

По отношение на развъждането на барбус, проблем може да бъде фактът, че съзряват късно. Женските са полово активни едва на 1 година, а при мъжките това става оше по-късно, на 1, 5 години.

Растителността, която тези рибки обичат, е от ситни листенца, а водата трябва да бъде с неутрална киселинност.

Огнен барбус - Barbus conchonius

Огненият барбус е малка рибка, която е около 8 сантиметра. Идва от водоемите в северната част на Индия. Това е топлолюбива и много красива рибка. Мъжкият е със златисто тяло и ярко червен гръб, което го прави много атрактивен, женската цялата е в златисто. Интересен факт е, че окраската им се влияе от температурата. Работата на селекционерите е дала декоративни рибки с издължени плавници. Този вариант е много ценен за акваристите.

Тези красавици също така са много кротки и миролюбивият им нрав ги прави още по-желани. Не са капризни, само са чувствителни към застоялата вода. Затова филтрирането в техния дом трябва да бъде отлично. Температурата на водата, която харесват, е от 18 до 22 градуса.

Всеядни рибки са и се размножават добре. Нужна им е растителност, а за размножаване 1 мъжки и 2 женски. След 30 часа личинките вече са налице и се хранят с новоизлюпени артемии.

Сиамски барбус - Barbus schwanenfeldi

Един от големите екземпляри, наричан сумист сред барбусите е сиамският барбус. Стига до 35 сантиметра дължина. Родното му място е Калимантан, Тайланд, югоизточна Азия и други индонезийски острови. Основният му цвят е оловносивото, но с червени перки, подчертани с ивици в тъмносиво.

Движат се на стадо и са внушителна гледка. Освен това се вписват добре в живота на аквариума, какво повече може да се иска от тях. Не проявяват капризи, освен този, че не търпят аквариумът да зеленясва. Те са добри съседи за другите обитатели на съда.

За акваристите барбусът е задължителна рибка, ако не търсят създаване на претенциозен свят, населен с по-нежни други обитатели, които могат да бъдат повредени. Този издръжлив вид няма да подведе начинаещия акварист и ще го научи на много неща за интересния живот, който тече в затвореното стъклено пространство у дома.

Барбусът е сред най-предпочитаните домашни любимци като златна рибка, скалария, неонови рибки, рибка кардинал, рибка дискус, цихлиди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest