Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Най-темпераментните породи кучета

Най-темпераментните породи кучета

Темпераментните породи кучета
Повод за куче, автоматичен, Led фенерче, син, 5 метра
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Повод за куче, автоматичен, Led фенерче, син, 5 метра
26.00 лв.
Виж ››

Когато си избирате домашен любимец, трябва да обърнете внимание на много фактори – колко активна е породата и какъв е темпераментът на кучето. Но и много други. В тази статия ще се спрем на темперамента.

Важно е да уточним какво е темперамент преди да започнем: според експертите това е характерът на животното. По-дългата дефиниция е „индивидуалните различия в поведението, които имат биологична основа”.

Темпераментът не се отнася до външните и физически характеристики на кучето. Не се отнася и до способността му да изпълнява елементарните кучешки команди като „Стой”, „Седни” и „Легни”.

През последните години се установи, че поведението на кучето, включително и агресията, могат да бъдат коригирани при правилно обучение.

Но промените трябва да бъдат съобразени с темперамента на кучето, например, кога то отказва да ходи по непознати повърхности.

Ако имате опит с различни породи, вероятно сте забелязали, че някои са по-игриви и дружелюбни, а други са склонни да проявяват повече твърдоглавие. Всичко това се дължи на темперамента.

Ето кои са най-темпераментните кучета, които просто не се интересуват какво ще им кажете:

Акита

Най-темпераментните породи кучета

Акита са отглеждани в миналото като кучета пазачи. Те са изключително лоялни към своите приятели и собственици. Но това не означава, че ще се подчиняват безропотно на всичко, което им кажете. Кучетата от тази порода биха си тръгнали, дори докато се опитвате да ги дресирате, ако сметнат, че дейността не е достойна за тяхното време.

Бигъл

Единственото нещо, на което Бигълът се подчинява, е носът му. Той има силно обоняние и ако надуши нещо по-интересно от вас, с удоволствие ще ви изостави, въпреки командите.

Бордър Коли

Тази порода кучета са отглеждани за пазачи на стада. От тях се очаква да вземат решения в напрегнати ситуации без изричната команда на собствениците. Но Бордър Коли прави изключение, тъй като е изключително темпераментно и своенравно.

Сибирско хъски

Най-темпераментните породи кучета

Хъскитата са изключително умни, но и много своенравни. Те са известни с това, че често бягат. Няма съмнение, че те са красиви и умни животни, но изискват много търпелив и упорит собственик, който да ги дресира постоянно. Затова не е препоръчително да си взимате хъски, ако досега не сте гледали куче.

Джак Ръсел

Тези ловни кучета може да са дребни, но са много свободолюбиви. Те са пълни с енергия за приключения и с удоволствие биха се отправили на ракова. Ако си намерят нещо, което им харесва, няма да се откажат лесно от него. Независимо дали става дума да дъвчат чорапа ви или обувките ви.

Английски булдог

Английският булдог има много силна воля. Тази порода са много интелигентни кучета, но често се правят на глухи, когато ги командват.

Шар Пей

Най-темпераментните породи кучета

Тези кучета може да изглеждат много мили и добри, но всъщност те искат да бъдат много независими. Тези кучета са чудесни пазачи на дома, но и на собствената си територия. Но с правилната доза социализация, те могат да станат много добри приятели за вас.

Това бяха няколко темпераментни породи кучета, които могат да се окажат сериозно предизвикателство за хората без опит.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest