Miau.bg»Статии»Птици»Други птици»Ползи от отлеждане на щраус

Ползи от отлеждане на щраус

Ползи от отглеждане на щраус

Щраусите са сред едрите птици на земята. Живеят в различни региони на Африка и предвид размера и теглото си, те не могат да летят.

За сметка на това, те са много добри в бягането. Ако обмисляте варианта да отглеждате щраус, ще се наложи да се запознаете с всички техни особености, сред които характер и местообитание.

Има различни подвидове на обикновения щраус и не всички от тях са диви. Всъщност домашния щраус е хибрид между два отделни диви вида: северноафркинаския и сомалийския.

Така е получен вида Африкански щраус, който не се среща в природата. Северноафриканският щраус е застрашено от изчезване животно, въпреки че в момента се развъжда изкуствено в Мароко. Саомалийският обитава югозападна Африка.

Хората отглеждат щрауси по цял свят в различни ферми, тъй като те се приспособяват много добре към всякакви температури.

Яйце от щраус

В момента домашният щраус се среща в страни като Южна Африка, Намибия, Израел, Австралия, САЩ, Канада, Испания, Франция, Украйна и дори в България.

Най-честата причина за отглеждането им е тяхното месо от щраус, яйца, щраусова мас и пера, които се считат за висококачествени продукти. От щраусовото месо се приготвят различни видове колбаси и месни деликатеси.

Но много хора избират щрауса за домашен любимец. Малките са едни от най-чаровните създания на земята, затова хората често опитат да задоволяват интереса си с излюпването на щраусовите яйца. Но малко от си дават сметка колко бързо растат тези животни.

А когато пораснат, техните силни крака и остри нокти често се превръщат в реална опасност. Така става ясно, че за да гледате щраус, са необходими специални условия и огромен двор. Важно е да имате сериозни познания за отглеждането им, а не просто желание да задоволите любопитството си.

В природата мъжките индивиди могат да достигнат до височина от 3 метра и тегло над 180 кг. Тези животни са силно териториални и агресивни. Домашните щрауси са по-малки и по-спокойни, но въпреки това, отношенията им с хората не са оптимални за отглеждане като домашен любимец.

Щраус

Щраусите имат много малък мозък спрямо тялото си и поради тази причина са доста първични в реакциите си. Могат да объркат приятелското погалване или доближаване с атака и да ви нападнат с мощните си нокти.

Затова е препоръчително да не отглеждате тези животни в двора си. А ако непременно искате да се сдобиете с такъв домашен любимец, нужно е да вземете всички предпазни мерки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest