Miau.bg»Статии»Мъници»Хамстери»Как да изберем подходяща клетка за хамстер

Как да изберем подходяща клетка за хамстер

избор на клетка за хамстер
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Изборът на правилна клетка за хамстерите оказва пряко влияние на тяхното състояние и качеството им на живот като цяло. В действителност може да се каже, че именно клетките са най-доброто ви вложение, за да се чувства гризачът комфортно и да ви е лесно на вас от друга страна да я поддържате лесно чиста.

Съществуват различни дизайни и при избора ви трябва да вземете предвид няколко основни фактора: порода на хамстера, безопасност, лесно почистване, големина. Именно затова преди покупката е важно да изучите възможните алтернативи и едва след това да изберете най-добрата клетка за вашия хамстер.

В следващите редове вижте някои правила при избора на клетка за хамстер:

1. Винаги избирайте клетки с подходящ размер

Препоръчително е минималните параметри да бъдат ширина 45 см, височина 35 см и дължина 65 см, което съответства примерно на 0. 3 кв. метра. Така ще можете да осигурите на хамстера ви комфортни условия на живот, но все пак е важно да запомните, че колкото е по-голяма клетката, то толкова по-добре ще се чувства гризача. Ако решите да държите няколко животинки в една клетка, то нейните размери трябва да са още по-големи.

2. Обърнете внимание на вентилацията на клетката

Лошата вентилация в клетката може да доведе до натрупване на амоняк, който е токсичен за хамстерите и може да причини респираторни проблеми при гризача. Може да се стигне и до увеличен растеж на бактерии, което от своя страна отново е фактор, който може да доведе до различни заболявания при хамстерите. По-добре е да изберете металните с решетки, тъй като пластмасовите или аквариумите имат лоша вентилация и това може да окаже негативно влияние на здравето на хамстера ви. Именно затова този критерий при избора на жилище за животинката е много важен.

3. Изберете клетка, която се почиства лесно

В зависимост от типа на жилището на гризача, то трябва да се почиства 1-2 пъти на седмица, което е доста често и именно затова е по-добре да заложите на лесните за почистване клетки. Така не само ще спестите доста време, но и ще осигурите на животинките ви по-хигиенични условия на живот, което е важно за тях. Добре е да имате и още една по-малка клетка, където ще можете да слагате хасмера, а именно докато чистите основния им дом.

4. Изберете клетка с монолитно пластмасово дъно

как да изберем клетка за хамстер

Ноктите на хамстера могат лесно да се закачат и да се чупят, ако дъното на клетката им е с решетка, което от своя страна може да е причина за честото травмиране на лапичките им. Клетките с монолитно пластмасово дъно се почистват много по-лесно в сравнение с другите видове.

5. Определете кой тип клетка е идеален за вашия хамстер

Ако имате сирийски хамстер, тогава всякакви по-големи клетки са подходящи, но е важно да има достатъчно пространство за различните кътчета - за игра, ядене, спане. Ако обаче имате по-малки породи гризачи (китайски и джунгарски), тогава трябва да сте особено внимателни с разстоянието между решетките, като то не бива да е по-голямо от 1. 3 см, тъй като малките гризачи ще могат да се промушат през нея. За по-дребните животинки добър вариант са именно аквариумите, тъй като от тях ще им е доста по-сложно да избягат и няма да се тревожите, че това може да се случи и да се наложи да търсите гризача си из целия дом.

6. Когато избирате клетка, вземете предвид и вашите финансови възможности

Това, че клетка за хамстерите е една от най-важните инвестиции, не означава, че трябва да купите най-скъпите модели. Пластмасовите обикновено не са много евтини, а и освен това техните размери рядко отговарят на минималните за гризачите. Оптимален вариант са аквариумите и пластмасови клетки с метални решетки, но все пак избора тук е индивидуален и вие решавате, каква сума сте готови да похарчите за вашето удобство и комфорта на хамстера ви.

7. Помислете и за забавлението на гризача

Изучете модулите за гризачите, които можете да сложите в клетката. Те ви позволяват сами да разработвате дизайна на дома на животинките, събирайки от тях различни модули. Именно тази възможност да разработвате сами различни дизайни е едно от основните им предимства. Можете дори и сами да направите такива модули, тъй като те не са никак евтини. Не забравяйте да добавите и колело в дома на хамстера.

8. Сложете дома им на тихо и сенчесто място

Тези животинки не обичат да се намират на шумно място, тъй като това може да е излишен стрес за тях. Именно затова е важно да обмислите къде мислите да сложите клетката им предварително, за да не стресирате тези гризачи допълнително.

Важно е да подходите отговорни към избора на клетка за вашия хамстер. От това голяма степен зависи това дали гризача ви ще се чувства комфортно и добре в новия си дом, както и дали животното ще ви радва с активността си и доброто здраве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest