Miau.bg»Статии»Животински Свят»Насекоми»Черни мухи - всичко за досадните насекоми

Черни мухи - всичко за досадните насекоми

Черни мухи

Всички мухи спадат към разреда на двукрилите. Те имат двойка добре развити предни крила. Винаги мухите са живеели близо до хората, свързани са с неговата дейност и затова са наречени синантропи. Названието идва от двете думи-връзка и човек, тоест свързани с човека.

Макар че съществува неразривна връзка между мухата и човека, която се състои в това, че мухата се е настанила трайно в човешките домове, стопанинът не може да се примири с нейното присъствие и непрекъснато се опитва да се справи с мухите с всевъзможни средства.

Подобно на комарите, бълхите, молците, стоножките, паяците, дървениците и хлебарите, мухите не са желани у дома.

Всеки обаче знае, че мухата не е еднороден вид двукрило насекомо. Съществуват около 120 хиляди вида мухи, вече описани от науката. Броят им обаче със сигурност е по-голям. Всички те са групирани в родове и семейства, а отделните видове имат еднакви навици и споделят един и същи ареал.

Повечето мухи се приемат за досадници, натрапници, преносители на различни болести. Наред с това обаче те имат и своите ползи за хората. Такава е и черната муха. Макар че тя също е ужасно досадна и неприятна, нейното съществуване има и стопанска стойност. Затова е добре да се познава малко по-добре.

Разпространение на черната муха

Черната муха се среща във влажни, гористи местности през летните месеци. През цялата година се наблюдава в полутропичните райони на планетата. Този тип муха е най-активна при залез слънце през месеците юни и юли. В този период черната муха е особено дразнеща. Видът не е активен нощем и не живее в затворени помещения. Поради това тя е малко по-слабо позната от домашната муха. Среща се най-често в Африка и Южна Европа, но малки популации има в Гърция, както и в някои части на нашата страна.

Тъй като ларвите на вида се развиват добре в течаща вода, тя може да бъде открита най-често край малки реки и водопади. Възрастните мухи се въртят около влажните места и хапят по откритите части на тялото като лицето, ръцете и краката. Те успяват да намерят проход през колана или чорапа на човека, но през дрехите са безсилни да стигнат до кожата. Привличат ги тъмните цветове и това е причина понякога да нападат на рояк.

Този вид черна муха се отличава с бавен летеж, а зрелостта при нея продължава осем дни.

Характеристика на черната муха

Черната муха има устройството на добре познатите ни видове като домашната муха. Тя е насекомо, отнасяно към дребните от рода. Има големи очи; две прозрачни крила, които я отпращат към разреда на двукрилите; две малки антенки, шест броя крака; черно тяло. В екосистемата нейната роля е ясно определена - тя разгражда органични отпадъци до усвоими вещества и се справя много добре с тази задача.

Раздел Dipterа, към който спадат всички мухи, е мястото, отредено и за черната муха в класификацията. Тя също има значителен брой естествени врагове, затова изцяло зависи от своите умения, за да оживее.

Тялото на черната муха, както на всички останали от семейството, е разделено на три части. Има голяма глава; гръдна структура, от която излиза двойка прозрачни криле и шест дълги крака и коремна област, в която се намират храносмилателните и половите органи.

Главата на черната муха е добре оформена и на нея са разположени две антенки. Те са много чувствителни и определят обонянието на мухата, което е изключително остро. В долната част на главата е разположено хоботчето, преливащо в устата, която е с пореста структура.

Черна муха
Снимка: pixabay.com

Дишането при черната муха не се различава от това при останалите видове. Тя не диша през главата, а въздухът навлиза през отворчета в тялото и по малки тръбички стига до корема или гърдите. Там се събира в един общ дихателен орган, водещ към друг, пълен с течност, Течността Разтваря кислорода и го отвежда до всички части на тялото.

Подобно на останалите насекоми очите на черната муха имат основно значение за нейното оцеляване. Тя има сложно устроена зрителна система, като в горната част са двете големи сложни очи, а под тях се намират три прости. Всяко от сложните е съставено от около 6 хиляди прости и всяко предава отделна информация. Това помага на мухата да долови всяко движение наоколо, независимо от кое място идва и с каква бързина. Затова черната муха е почти неуловима.

Крилата на черната муха излизат от гърба и са два чифта. Основните са прозрачни, тънки и осигуряват високата скорост, с която тя се движи. Долните се наричат халтери и спомагат за баланса на насекомото.

Краката на черната муха са шест и всеки завършва с нокътче. Има и малка вендуза, която позволява на мухата да се задържа на различни повърхнини. Често може да се наблюдава как черната муха чисти кралата си с някои от крачетата си. Това е необходимо, за да не се нарушава равновесието при полепване на нечистотии. Долната част на краката е покрита с косъмчета, които имат функцията на вкусови рецептори, с които мухата опитва вкуса на храна.

Жизнен цикъл на черната муха

Черната муха, подобно на останалите представители на вида и изобщо на насекомите, преминава през метаморфоза, която има 4 стадия.

Яйцата, които снася женската са около 900 на брой през целия кратък живот на мухата, и са светли, с овална форма и са само милиметър. Тъй като ларвите се развиват във водата, яйцата си черната муха снася при водата.

На следващия ден се излюпва ларвата. Тя е малък безкрак червей, който има продължителност на живота си 7 дни. Ларвата намира храната си сред органичните вещества във водата и нараства много бързо, като сменя кожата си през това време три пъти.

Накрая кожата на ларвата става кафеникава, втвърдява се и тя се превръща в какавида. Защитена от този щит, ларвата се сдобива с крила и органи и от какавидата излита малка муха. Скоро тя се превръща във възрастно насекомо, което е готово да се чифтоса и да снася яйца.

Тъй като животът на мухата е кратък, тя бърза да изпълни основната си функция- да се размножи. Чифтосването става във въздуха, а женската се нуждае от един акт, за да снася яйца през цялото останало време.

Значение на черната муха за хората

Зрялата възраст на черната муха е много кратка, само седмица и един ден. През това време тя не консумира храна, а само вода. Това я прави напълно безвредна за хората по отношение на пренасянето на различни болести, както е при домашната муха и други видове, които живеят редом с хората. От стадиите, пред които минава черната муха, най-ценен за целите на бизнеса е ларвеният. За кратко време ларвата усвоява голямо количество биоразградими отпадъци, тъй като може да увеличи размера си до 7 хиляди пъти. Отпадъците е важно да бъдат само растителни, без следи от човешка консумация, като плодови отпадъци от завод за производство на плодови сокове или остатъчната каша от бирените фабрики.

Две-три седмици след като са консумирали растителни отпадъци, ларвите са наситени с протеини. Те биват замразявани, изсушавани и преработвани в храна, която е богат източник на протеин за отглеждане на риба.

Отпадъкът, благодарение на ларвите на черната муха става използваем, вместо да отделя токсични за хората парникови газове. Суровината има своя пазар в лицето на рибовъдни стопанства в цял свят.

Както разбирате, черната муха, наред с други видове като зелена муха, плодова муха, муха цеце, също имат своето място в природата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest