Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Любопитни факти за кучетата молоси

Любопитни факти за кучетата молоси

На повечето кинолози и любители на кучета е известно, че най-старите породи кучета са молосите, кучета от типа мастиф. Те са първите опитомени от човека животни, които са му служили като помощник в пастирството, охрана срещу хищници и другар в дългите и опасни преходи.

Защо тези първи кучета носят това име и какви са интересните факти около тях?

Наименованието молос идва от гръцки език. Така се е наричал древен народ в района на Епир, днешна Гърция, от времето на микенската култура. Това ни отпраща към Бронзовата епоха от историческото развитие на нашата цивилизация, започнала около 2 хиляди години преди Христа. Тогава пастирите започват да извеждат стадата си с помощта на едри кучета, обучени специално с цел за помагат в овчарството. Едновременно с това те са използвани и за лов.

Молосите могат да бъдат открити в древни антични рисунки, както и съдове. Първото им споменаване в писмени източници е някъде около 1120 година преди Христа, когато такова куче попада в двора на китайския император. В последствие ги пренасят в Монголия, Асирия, Месопотамия, Персия и Египет.

Известно е, че персийският цар Ксеркс І води молоси с войската си като бойни кучета. Те участват в похода му срещу Гърция и са взимани като боен трофей от гърците. Така древните жители на Елада оценяват и други техни качества. За тях разказват дори Аристотел и Плутарх. От Гърция са пренесени и в Рим, където са използвани като бойни кучета и са пускани на арената в боеве с лъвове, тигри, бикове и гладиатори.

Пътят към съвременните типове кучета молоси е много дълъг. Преминава през различни селективни опити, в резултат на които се появяват безброй породи, използвани за разнообразни дейности. Някои все още продължават да бъдат предимно овчарски и ловни кучета, други са животни за спасителни операции, а много от потомците на някогашните бойни кучета са мили домашни любимци. Всички, които познават молоските породи твърдят, че това са достойни кучета за достойни хора. И може би това е най-точната характеристика за тях.

Днес най-голямото куче в света е от порода американски молос. То тежи над 80 килограма и в изправено положение е високо над 180 сантиметра, макар че е само на 9 месеца.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати