Тоса Ину

Тоса Ину

Кучетата от породата Тоса Ину са едни от най-известните бойни кучета в Япония. От самото си начало те са създадени и отглеждани с една определена цел - да се създаде перфектният боец. С появата си Тоса Ину са се издигнали в стандарта за бойно куче, което в последствие ги е превърнало и в най-използваните кучета в кучешки боеве. Интересен, но не много известен факт за тях е, че първородителите на тази гигантска порода са прекарвали дните си в битки заедно с най-добрите си приятели - самураите.

Историята на Тоса Ину

Това гигантско куче се среща в Япония от почти 1000 години. Началото им идва от остров Шикоку, място, наречено Тоса Ван. Днешната версия на породата Тоса Ину се появява в периода 1868-1916 г при кръстоска с кочи (местна японска порода), местни бойни кучета Шикоку, и няколко западни породи, сред които немски пойнтер, мастиф, немски дог, булдог, санбернар и бултериер. Новата порода станала известна с масивните си размери и своите бойни умения.

Породата Тоса Ину почти изчезнала през Втората световна война. Липсата на храна довела до голяма заплаха за тези огромни кучета. Островната нация не можела да изхрани хората си, камо ли почти 70-килограмовите бойни кучета. Следователно повечето от тях били убити. Най-добрите животновъди на островите обаче скрили 12 екземпляра на остров Хокайдо, където ги държали до края на войната, когато притежанието на този вид кучета отново станало позволено.

Породата е призната през 1998 г. от Обединения киноложки клуб, но не и от Американския киноложки клуб.

Особености на Тоса Ину

Кучетата от породата Тоса Ину имат масивно, добре сложено тяло с голяма глава с дълга, плоска муцуна. Очите на кучето са сравнително малки и обикновено са с кафяв цвят. Ушите са тънки и увиснали покрай лицето им. Опашката на кучето е дебела от към тялото като към края си става доста по-тънка. Една от другите особености на Тоса Ину, подобно на други породи от вида мастиф, е че те имат черна “маска” около очите, носа и устата си.

Козината на Тоса Ину е къса, прилепнала по тялото и лъскава. На допир е доста твърда и грапава, подобно на козината на коза. Цветовете при тези кучета могат да варират в черно, светло бежово, кафяво, жълто или на ивици.

На височина Тоса Ину могат да достигнат до 60 см независимо от пола. Що се отнася до теглото им обаче, има малка разлика между мъжките и женските. Мъжките обикновено са между 54-77 кг, докато при женските теглото може да варира между 40-52 кг.

Характер и поведение на Тоса Ину

Кучетата Тоса Ину имат силен характер и могат да проявяват агресия към други кучета, особено от същия пол. Те са много спокойни и добри със семейството си, но са и много защитно настроени към тях. Резервирани са към непознати, но в повечето случаи не показват агресия към хора, ако са добре обучени и социализирани от рано.

Те не се препоръчват за начинаещи собственици, тъй като са трудни за обучение кучета. Проблемът не е в тяхната интелигентност, а по-скоро в ината им. Кучетата от породата Тоса Ину изискват силен лидер, който ще знае как да ги обучи и да се справя с тях, когато не се държат както трябва.

Най-често проявите на агресия при Тоса Ину се дължат на лошо обучение на кучето и контрол. Никога не трябва да позволявате на кучето да се установи като водач на глутницата.

Най-добри резултати при обучението на кучето се получават, когато се използва поощряване и положително затвърждаване, защото представителите на Тоса Ину ще направят всичко, за да угодят на собственика си.

Малко кученце Тоса Ину

Тоса Ину може да бъде добро с децата в семейството, когато е отгледано с тях, но около него трябва да се избягва грубата игра, защото това може да събуди бойния му инстинкт. Тази порода не е добър избор за семейства с малки деца заради огромните размери на кучето. Бебетата и малките деца могат да бъдат случайно съборени или наранени, докато кучето си играе с тях.

Обучение на Тоса Ину

Обучението на Тоса Ину кучето трябва да започне възможно най-рано. Дори на 8 седмици кучето е способно да започне да се учи на обноски. Никога не чакайте, докато навърши 6 месеца, за да започнете обучението или ще се наложи да се справяте с доста по-голямо, по-уверено куче.

Ако е възможно, запишете го в клас за обучение на кученца още когато е на 10-12 седмици, и задължително започнете да го социализирате. Имайте предвид, че много такива места изискват определени ваксини, и много ветеринарни лекари препоръчват ограничени контакти с други кучета и обществени места, докато ваксините на кучето (включително за бяс, кучешка чума и парвовирус) не бъдат сложени. Ако смятате сами да го обучавате можете да започнете у дома и като го социализирате сред семейството и приятелите си.

Канете и чужди хора в дома си, така че то да свикне с посетителите. Тези преживявания като малко куче ще му помогнат да порасне в разумно, спокойно възрастно куче и ще сведе до минимум неговата предпазливост към нови преживявания.

Кучетата Тоса Ину не изискват много кучешки упражнения, но трябва да ги водите на разходки всеки ден, за да могат да изразходват енергията си иначе могат да развият разрушителни наклонности. Едни от любимите им занимания са катеренето и гоненето на топка. За кучетата Тоса Ину би било идеално да живеят в къща с двор, но те могат да се адаптират и към живот в апартамент.

Хранене на Тоса Ину

Храненето на Тоса Ину трябва винаги да става с висококачествената кучешка храна съобразена с възрастта на кучето. Кучетата Тоса Ину също обичат кучешки лакомства. Използвайте ги докато тренирате кучето си, но с мярка. Твърде много лакомства могат да доведат до затлъстяване или пристрастяване. Изберете някое, което вашето куче обича, и се уверете, че то винаги е налично у дома.

Можете да храните Тоса Ину и с човешки храни за кучета, но не от всякакъв вид. Вижте кой тип домашна храна му се отразява най-добре, след това можете да изработите план за балансирано хранене. Можете дори да използвате плодове и зеленчуци за кучета като лакомства, но се уверете, че кучето ви ги яде без странични ефекти. Задължително е винаги да има купа с прясна вода на лесно достъпно място, тъй като Тоса Ину се нуждае от много течности.

Грижи за Тоса Ину

Кучето Тоса Ину има къса и гъста козина, която не се нуждае от много грижи. Хубаво е обаче да се четка от време на време, за да се премахнат всички мъртви косми и да се запази козината чиста и здрава. Други грижи за Тоса Ину включват подрязване на бързорастящите им нокти, проверяване на ушите редовно, за да се избегне натрупване на ушна кал, и редовното миене на зъбите на кучето.

Болести при Тоса Ину

Тоса Ину е тихо куче

Кучетата Тоса Ину имат продължителност на живота 10-12 години. Те са предимно здрава порода, но като всяка друга порода са предразположени към някои здравословни проблеми като тазобедрена дисплазия, хиперкалиемия, хипотиреоидизъм, стомашен дилатационен волвул, подуване, кожни алергии и проблеми с очите.

Интересни факти за Тоса Ину

- Кучетата Тоса Ину могат да бъдат изключително тихи. Това им умение идва от дните, в които са били използвани в боеве, а японските боеве се характеризирали с това, че животните трябвало да пазят пълна тишина.

- Кучетата Тоса Ину имат много висок праг на болка.

- Кучетата Тоса Ину са забранени в 17 държави: Дания, Испания, Обединеното кралство, Франция, Италия, Румъния, Норвегия, Турция, САЩ, Бермудските острови, Португалия, Сингапур, Малта, Нова Зеландия, Австралия, Украйна и Беларус.

- Купуването на куче от породата Тоса Ину от развъдник може да бъде изключително скъпо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest