Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Пекинез - характер и поведение

Пекинез - характер и поведение

Пекинез - характер и поведение

Кучетата от породата Пекинез са малки и много сладки. Те бързо се привързват към стопаните си и са готови да ги дарят с много приятелство и лоялност. Но имайте едно наум – тази порода кучета не са толкова сладки и деликатни, колкото си мислите.

Малкото им тяло изобщо не кореспондира с техния смел и дързък нрав. Те са малки кучета с независим дух, но са добри пазачи. Ето с какво се отличава по характер Пекинезът.

Темперамент на Пекинез

Кралското поведение на Пекинеза е отражение на историята на породата. По-конкретно – тази порода кучета са се радвали на висока почит в императорските дворове на древен Китай. Това е оказало голямо влияние върху темперамента на кучетата от тази порода днес.

Синдром на малкото куче

Пекинезът е предразположен към развитие на синдрома на малкото куче. Това не е болест, а черта от характера. Затова собствениците на тази порода не трябва да позволяват на Пекинеза да им се качва на главата.

Например, ако не се скарате на кучето, когато е направило нещо лошо, защото е много сладко или забавно, му давате възможност да се научи, че всичко му е позволено. Най-често този синдром е резултат от насърчаването на стопаните. Вашият Пекинез с удоволствие ще се използва своя чар и ще се възползва от слабостта ви.

Алфа водач

Пекинезът е куче-пазар

Пекинезът не признава друг, освен Алфа водачът – тоест, собственикът си. Ако някой друг се опита да командва куче от тази порода, то ще възрази с ръмжане и лаене. Ето защо вашият Пекинез трябва да бъде научен на послушание. Отделете време, за да обучите кучето си подобаващо.

Има собственици на Пекинези, които се оплакват от непослушни и ревниви кучета. Това не са черти в характера на кучето по презумпция.

Лошото поведение е резултат единствено и само от поведението на собственика. Пекинезът ще се възползва от вашата доброта и ще бъде цар (царица) на домакинството, ако му позволите. Трябва да научите кучето, че има правила, които трябва да се спазват.

Упоритост

Най-добрата дума, която описва Пекинеза, е упорит. Ако не внимавате, това може да ви създаде големи главоболия в бъдеще. Подобно на Чихуахуа или Дакел, инатът на Пекинеза може да ескалира до агресия към други животни или членове на домакинството. Това е друга причина, поради която вашето куче Пекинез трябва да бъде социализирано възможно най-рано.

Леко агресивната природа на Пекинеза го прави по-малко възприемчив към другите кучета и домашни любимци. Но с това може да се справите, ако отделите достатъчно внимание на кучето си.

Социализация на Пекинеза

Социализация на Пекинез

Трябва категорично да се наложите като Алфа водачът в домакинството и да не проявявате толерантност към лошото поведение на кучето си. Само така ще успеете да овладеете темперамента на Пекинеза.

Обучението и социализацията на кучето трябва да започнат възможно най-рано. То трябва да знае кое поведение е приемливо и кое не. Никога не позволявайте на кучето си да ви се качи на главата. Ако не се справите с това, вероятно ще се сблъскате със следното: непрекъснато лаене, ръмжене, хапане и дори тревожност при раздяла.

Важно е да знаете, че тези кучета са много привързани към стопаните си. Това може да се окаже много полезно по време на кучешките тренировки. Кучетата от тази порода са много бдителни, което означава, че те са подходящи и за пазачи. Те са много интелигентни животни и лесно ще разберат какво искате от тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest