Пеперудата Монарх

За пеперудата Монарх

Безспорно светът на пеперудите е изумителен не само заради тяхната ефирност, но и заради всеки един етап, през който преминава животът им - от грозна какавида те се превръщат в изключително красиви пърхащи с крилца нежни същества. Да вземем например пеперудата Атлас, която е като художествена творба на природата.

Но още по-изумителен е животът на един особен вид пеперуда, известен като пеперудата Монарх.

Пеперудите Монарх се срещат в Австралия, на Канарските и Азорските острови, както и в Северна и Южна Америка. Ние ще съсредоточим погледа си върху американските пеперуди Монарх, защото те са сред най-големите и издръжливи пътешественици.

В рамките на 1 година пеперудите Монарх създават 4 поколения, като първите 3 имат продължителност на живота от около 5- 6 седмици. Дотук нищо необичайно. Четвъртото поколение пеперуди Монарх обаче живее цели 8 месеца, поради което е кръстено Метусалем на името на най-стария споменат в Библията човек.

Когато в Северна Канада се появи четвъртото поколение пеперуди Монарх, то се разделя на 2 групи, които в продължение на 2 месеца изминават около 5 000 км, за да завършат пътешествието си на юг. Тази изключително дисциплинирана хвърковата армия действа сякаш по команда - започва своето пътешествие точно в деня на есенното равноденствие, като едната група се отправя към Калифорния, а другата достига чак до Мексико!

Стигнали до желаната цел, пеперудите Монарх в продължение на 4 месеца - от декември до март, издържат, без да се хранят с нищо, а само пиейки вода. Те търпеливо изчакват настъпването на пролетта и засищат глада си с нектара на първите цъфнали цветя. След като похапнат, настъпва време да се чифтосат и едва тогава се отправят отново към родните си места в Северна Канада. Отново подобно на дисциплинира армия те поемат пътя към дома точно в деня на пролетното равноденствие.

Не е много ясно какво кара пеперудите Монарх да предприемат подобна миграция, защото малко след като достигнат Северна Канада, те снасят своите яйца и умират. И всичко се повтаря отново - раждат се 3 поколения, които живеят около 5-6 седмици, а 4-тото, което живее цели 8 месеца, отново се отправя на юг, за да осъществи своята миграция!

Всяка есен милиони пеперуди монарх мигрират хиляди километри из Северна Америка на места, които родителите им не са посещавали. Някои от тях не могат да участват в пътуването, тъй като им липсва жизненоважна способност, пише The Atlantic.

Популацията на пеперудите монарх е намаляла с 80% през последното десетилетие и видът е застрашен. Някои хора събират яйца от диви пеперуди, за да се грижат за тях в собствените си дворове, за да помогнат на популацията, но това решение има отрицателни ефекти, въпреки добрите намерения. 

Отделно от това пеперудите монарх се отглеждат и търгуват за сватби и фестивали.

Според ново проучване опитите за отглеждане на пеперуди в плен няма да спасят тяхната популация. Изследователи от Чикагския университет тестваха пеперудите на търговски животновъд и установиха, че те не могат да мигрират. 

Докато дивите екземпляри имат силна склонност да се отправят на юг, търговските пеперуди са летели в произволни посоки.

Изследователите забелязват, че същото явление се случва, когато дивите пеперуди са били отглеждани в плен, въпреки опитите да имитират природните условия.

Пеперуда Монарх

Това е много интересно проучване, казва Соня Алтизер, експерт по пеперуди от университета в Джорджия. Това е първото проучване, което показва, че пеперудите, отгледани в плен, няма да имат същото ориентационно поведение като дивите.

Когато се освободят пленени пеперуди, те често умират бързо. Но тези, освободени през лятото, могат да се размножават с диви пеперуди и могат да предават гени, на които им липсва този мигриращ и ориентиращ инстинкт.

По това време не е известно какво ще се случи с грандиозната миграция на пеперуди монарх. Дори сред дивите екземпляри се забелязва разлика - пеперудите, живеещи в южните райони, вече не мигрират, защото глобалните температури се повишават годишно. 

Както казахме в началото, животът на пеперудите Монарх е наистина изумителен и непредсказуем!

В Америка и на определени острови разкриха различия в морфологията на крилата и тялото по отношение на миграционните модели и поведението на размножаване на пеперудите монарх. Например популациите на пеперудите в източна Северна Америка, които предприемат миграции на дълги разстояния, притежават големи тела. 

За разлика от тях, немигриращите пеперуди монарх, открити в Пуерто Рико, Южна Флорида,  Коста Рика и Хаваи, имат по-малки тела. Пеперудите Монарх, открити в Западна Северна Америка, притежават малки тела и големи крила - адаптация, която според учените може да е свързана с техния полет.

Изследванията показват, че различните черти на тялото и чертите на крилата на пеперудите Монарх са наследствени, което показва, че те са се развили в отговор на комбинация от фактори, включително миграционни влияния,  генетичен резерв и размножително поведение.

Горите, в които се срещат много пеперуди Монарх са защитени в рамките на Биосферен резерват на пеперудите Монарх - Обект на световното наследство. 

Въпреки че сечта е забранена там, незаконната дейност и деградацията на гората застрашават оцеляването на популациите на пеперудите Монарх. По същия начин, продължаващите промени на земята в райони по различните миграционни маршрути на Монарха се счита за сериозна заплаха за способността на вида да изпълнява успешно годишния си миграционен подвиг. 

Някои изследователи също подозират, че загуба на някои растителни видове, свързана с широката употреба в началото на 21 век на генетично модифициран хербицид в Съединените щати, допълнително поставя в опасност дългосрочното оцеляване на Монарха. Но макар заплахите да са много, доказателствата, показващи, че популацията на пеперудите Монарх е в опасност, не са чак толкова много засега. Способността на учените да определят състоянието на популацията на Монарха е оспорена от трудностите при точното наблюдение на вида.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest