Miau.bg»Статии»Животински Свят»Насекоми»Това са най-хищните насекоми

Това са най-хищните насекоми

Най-хищните насекоми

На планетата Земя днес живеят милиони разновидности насекоми. Те играят важна роля в екосистемата на нашата планета. Повечето от тях са безобидни, но някои могат да бъдат изключително опасни за човека и дори смъртоносни. От най-обикновените мравки, до най-екзотичните бръмбари, ви предлагаме списък на 13 от най-хищните насекоми на Земята.

Чернокрак кърлеж

Всяка година чернокракият кърлеж заразява хиляди хора на Земята с Лаймска болест. Тя започва със силно почервеняване около ухапването, което прилича на телешко око. Ранните симптоми включват болка в главата и повишаване на температурата. С развитието на болестта жертвата започва да страда от сърдечносъдова недостатъчност. Не всички умират от ухапването от кърлеж, но симптомите на болестта могат да се проявят след много години.

Скитащи мравки

Те са изключително хищни и агресивни насекоми. За разлика от другите мравки, скитащите мравки не строят свои постоянни мравуняци, а създават мигриращи колонии. Те ловуват насекоми и малки гръбначни. За един ден цялата колония може да убие повече от половин милион насекоми и малки животни.

Северноамериканска оса

Повечето оси не са опасни за хората, но някои определени разновидности като Северноамериканската оса, която достига огромни размери, може да бъде невероятно агресивна. Ако се почувстват в опасност или забележат натрапник на своята територия, те могат да жилят многократно и изключително болезнено. Те ще прогонят натрапника и дори могат да го преследват.

Паяк Черна вдовица

Паяк черната вдовица

Този паяк е много опасен за човека, тъй като при ухапването отделя невротоксин и ако своевременно не бъде оказана необходимата медицинска помощ, може да се стигне до смърт.

Южен фланелен молец

Ларвите на тези хищни насекоми изглеждат симпатични и пухкави, но са крайно отровни. Хората мислят, че власинките са опасни, но отровата всъщност се отделя от шипове, които са скрити в козината. Тези шипове са много крехки и остават в кожата след съприкосновението с нея. Отровата предизвиква на мястото зачервяване, главоболие, световъртеж и накрая спиране на дишането.

Стоножка

Другото име на стоножката е мухоловка. Според някои тя произхожда от Средиземно море, а според други от Мексико. Тя е разпространена по целия свят. Стоножката изпълнява полезна работа, тъй като яде различни видове насекоми, включително и паяци, като впръсква отрова в тях. Тя живее на тавани и мазета и влажни помещения и е безвредна за хората и жилищата им. Възможно е да ухапе, човек, но ухапването няма други последствия, освен леко зачервяване. Възрастта на стоножката можете да познаете по броя на нейните крака.

Малариен комар

Другото му име е Анофелес, от род двукрили хищни насекоми, които се явяват преносители на паразити за човека. Един от тях е маларийният плазмодии. Комарът се заразява с маларийния плазмодий от човек, който е болен или е носител на болестта. Маларииният плазмодии преминава в организма на комара през цикъл на полово размножаване. Заразеният комар се превръща в източник на инфекции за хората между 4 и 10 дни, след като самият той се е заразил и е такъв в продължение на 16 до 45 дни. Маларийният комар е преносител и на други видове плазмодии, които са заразни за животните.

Бразилски странстващ паяк

Той е още известен като Phoneutria и е отровно създание, което живее в южноамериканските и централноамериканските джунгли. В книгата на рекордите на Гинес от 2010 този тип паяк е наречен „най-отровният паяк в света“. Отровата му съдържа мощен невротоксин, известен като PHTx3. Той причинява загуба на контрол върху мускулите и парализа, което довежда до спиране на дишането. Отровата му е смъртоносна и при 85% от случаите се стига до внезапен отказ на сърцето.

Бълхи

Бълхи

Бълхата обикновено се възприема като безобидна, но тя е преносител на многочислени болести предавани между животните и хората. През годините бълхите са способствали разпространението на множество болести, като например бубонната чума.

Африканска медоносна пчела

Тя е известна като пчела-убиец. Предците и са пренесени от Африка в Бразилия през 1950 година при опит да се повиши производството на мед в тази страна. Някои от африканските пчели-майки са се чифтосали с местните европейски търтеи, в резултат н а което се получил хибрид, който до ден днешен се среща в Южна Калифорния.

Поведението и външният вид на Африканските пчели в повечето случаи е сходно с това на Европейските пчели. Единствено може да бъдат различени чрез ДНК анализ. Тяхната отрова, дори не се различава от тази на обикновената пчела. Единствената разлика между двата вида пчели е в защитното поведение на Африканските пчели, което те проявяват при защитата на кошера си. При някои от нападенията им в Южна Америка те са убивали хора и животни. С това поведение те са си заслужили прозвището пчели-убийци. Техните рояци нападат също пеперуди и медоносни пчели и превземат цели колонии.

Огнени мравки

Червени огнени мравки

Огнените мравки или Fire ant имат много силна отрова, чието действие е сходно с изгарянето от огън. От тук идва и тяхното наименование. Те са разпространени по целият свят. Известни са случаи на ухапани от мравки хора, които изпадат в анафилактичен шок, който довежда до тяхната смърт.

Кафяв отшелник

Този вид паяк не отделя невротоксин както черната вдовица, но неговото ухапване унищожава тъканта и може да предизвика проблеми при зарастването, за което ще бъдат необходими много месеци. Ухапването много често остава незабелязано. В повечето случаи то прилича на убождане от игла. Симптомите се проявяват между втория и осмия час. Развитието на ситуацията зависи от количеството отрова попаднала в кръвта. За малки деца, възрастни и болни хора, тя е смъртоносна.

Мухата цеце

Тези мухи обитават тропичните и субтропичните райони на Африка, пустинята Калахари и Сахара. Тази муха не е бозобидна за човека – тя убива хора и прави това доста често. Мухата цеце е преносител на трипаносомози, като чрез хуботчето си, тя прониква в кръвта на хората. Хуботчето и позволява да си доставя храната – кръв от топлокръвните животни. Счита се, че в Африка 500 000 души са инфектирани от сънната болест, преносител на която е е това насекомо. Болестта нарушава ендокринната и сърдечната система, следват поражения на нервната система предизвикващи объркване в съзнанието и нарушения на съня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest