Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Най-големите породи котки

Най-големите породи котки

Савана е голяма котка

На всеки е известно, че разнообразните породи котки водят своето начало от дивите представители на това семейство. В природата най-пъргавият вид е точно котешкият, а размерите на представителите му са наистина впечатляващи.

Като започнем от най-голямата дива котка и стигнем до най-малката, те наистина варират в широки граници. Тигърът с неговите внушителни 300 килограма тегло, е най-голямата дива котка, а най-малката в диво състояние е ръждивопетнистата котка, само 1500 грама.

Техните опитомени и одомашени роднини са с далече по-скромни размери, сравнени с големите представители на дивите си роднини, но между тях има такива, които надминават по големина някои от живеещите на свобода видове. Да видим кои са най-големите породите котки!

Савана

Най-големите котки

Тази котка е най-голяма, а също и доста рядка, затова удоволствието да бъде притежаван екземпляр от породата струва най-скъпо. Савана е резултат от успешен хибриден опит между дивия сервал в Африка и домашната котка. Висока е над 60 сантиметра и тежи около 20 килограма.

Този представител на семейство Котки носи много от чертите на дивите си роднини. Дългите крака, стройното тяло, големите уши напомнят за грациозните ловци из саваните и джунглите. Дългата и пъстра козина пък наподобява маскировъчната окраска на дивите котки. Постижение на развъждането е спокойният нрав, интелигентността, любопитството и активният начин на живот на този хибрид.

Мейн Куун

Мейн куун

Котката, способна да живее и в по-сурови природни условия, е Мейн Куун. Тя сред най-големите котки в света. Адаптира се лесно и не е особено претенциозна. Това е доста висока котка, надхвърля 40 сантиметра. В същото време е и много дълга. Рекордьорът от тази порода е 123 сантиметра дължина.

Регдол

Много приятна котка, с мека, почти копринена котешка козина, лесна за поддържане. Стига до 9 килограма и е много предпочитана за домашен любимец.

Британска късокосместа котка

Британска котка

Само сиамката е по-известна от тази котка. Кръглата глава и големите кръгли очи я правят да прилича на плюшена играчка. Тази представа се нарушава от размера на котаната с цели 10 килограма тегло.

Сибирска котка

Тази едра порода котки е резултат на естествения подбор. Заселниците в Сибир занесли и домашните си любимци в суровия климат, които претърпели редица промени, за да се нагодят към сибирските студове. Освен гъста козина и дебел подкосъм, те се сдобили и с по-внушителни размери. Теглото им е до 9 килограма.

Турски Ван

Турски ван

Тази едра порода котки е много рядък вид котка и съответно доста скъпа. Тя е интересна с това, че обича водата, къпе се с удоволствие, добър плувец е, а също и рибар. Тежи до 9 килограма, женските представители са по-малки, около 6 килограма.

Норвежка горска котка

Това е още един рядък вид от котешкото семейство, както и много древен, датира от праисторическо време. Явно е устойчив вид, успял да оцелее на капризите на времето. Мъжките надхвърлят 9 килограма, а женските са с два килограма по-малко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest