miau.bg»Статии»Животински Свят»Насекоми»Какво трябва да знаем за листните въшки?

Какво трябва да знаем за листните въшки?

Листни въшки

Ако сте любители на цветята или пък сте запален градинар, то няма как да не сте се сблъсквали с различни проблеми, свързани с отглеждането им - болести, вредители по растенията и т.н. Сред вредителите по растенията обаче безспорно на челна позиция са листните въшки. Много добре знаете, че преди да започнете борбата срещу някой враг, то първо е добре да го опознаете. Етокакво трябва да знаете за листните въшки:

1. Листните въшки са миниатюрни създания, които се прикрепват към стъблата и долния край на листата на растенията и изсмукват от тях ценните за живота им вещества. Те лишават растенията от живителните им сили и макар в началото да ги нарекохме с по-нежното наименование "създания", листните въшки са вредители и то не само от най-често срещаните, но и от най-опасните.

2. По света съществуват около 4 400 вида листни въшки, които виреят предимно в умерения климатичен пояс. Всички те спадат към групата Aphididae, но само около 250 от тях се считат за сериозен враг за горското и селското стопанство.

3. Тези вредители по растенията са изключително интересни от биологично гледище, защото поради безполовото си размножение, те са много устойчиви организми. Размножават се изключително бързо и борбата срещу тях рядко е лека.

По петуниите се появяват листни въшки

4. Някои растения, в това число както цветя, така и зеленчуци и овошки, са по-примамливи за листните въшки от други. Към балконските цветя няма как да не споменем петуниите, които действат буквално като магнит за листните въшки, а към зеленчуците- картофите. Всъщност листните въшки могат да унищожат цялата ни реколта от картофи, защото те са и вирусоносители. Ако не се вземат адекватни и навременни мерки срещу листните въшки, картофите заболяват и стават негодни за каквато и да е употреба.

5. На пазара се предлагат много ефективни средства за борба с листните въшки, но винаги е препоръчително преди това да пробвате с някои натурални средства, които също са доказали ефективността си - масло от розмарин, мента, мащерка и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest