Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Хранителни добавки за котки

Хранителни добавки за котки

Teodora MishinevaTeodora Mishineva
Новак
501
Хранителни добавки за котки
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Може би вие самите пиете мултивитамини всеки ден? Дали вашата котка също има нужда от котешки хранителни добавки?

Котките също като хората се нуждаят от гама хранителни вещества, витамини и минерали. Но тъй като техният организъм е устроен по различен начин от човешкият, нуждите им са много по-различни.

Никога не давайте човешки хранителни добавки, освен ако вашият ветеринар не е преценил, че са подходящи за вашата котка. В човешките добавки често има подсладители, оцветители и други съставки, които макар и безобидни за хората, могат да се окажат отровни за котката.

Една здрава котка, която получава достатъчно хранителни вещества от котешката храна, няма нужда от добавки. В повечето случаи обаче, ако някой витамин или минерал недостига на котката, това не си личи веднага. Котката може да изглежда добре дълго време преди видимите прояви на такъв дефицит да са налице.

Добавки при котките се препоръчват при:

Ветеринар предписва добавки за котки

- хранене с ниско-качествена храна;

- понижен имунитет;

- различни котешки заболявания;

- дефицитни състояния;

- бременност при котката и кърмене;

От изключителна важност е да разберете, че в случая по-голямо количество добавки не означава по-здрава котка. Точно обратното – ако прекалите с хранителните добавки за котки, може сериозно да навредите на вашия любимец.

Също както при лекарствата, голямото количество от дадена добавка може да натовари сериозно черния дроб, бъбреците и други органи. Затова винаги се придържайте към дозата на опаковката, а ако не сте сигурни се посъветвайте с ветеринар.

Витамините се разделят на мастноразтворими и водоразтворими. Те имат сложни взаимодействия и спомагат по различен начин за поддържането на здрав организъм. За по-лесно ще разгледаме само основните им функции, без да навлизаме в детайли.

Хранителни добавки

Мастноразтворимите витамини – А, К, Е, D се намират в месото и продуктите от месо в котешките храни. Витамин А спомага за доброто зрение и здрава кожа на котката. Витамин К поддържа правилно кръвосъсирване. Витамин Е е антиоксидант, който изгражда силна имунна система. Витамин D помага за правилното разпределение на калция и здравината на костите.

Водоразтворимите витамини са основно от групата В. Те са отговорни за много системни – нервна (B6, B1), кръвоносна (B12) и други. За бременните котки е изключително важна фолиевата киселина (B9). За здрава кожа и лъскава котешка козина основна роля играят витамините ниацин, биотин и масторазворимите киселини омега - 3 и - 6.

Витамин С при котките не е нужен като добавка, за разлика от хората. Котките имат способността да го произвеждат в достатъчно количество, поради което при тях не е необходим за набавяне с храната. Изключение правят различи болестни състояния, при които котката се нуждае от по-голямо количество. Приемът му в тези случаи може да подобри състоянието и да спомогне лечението на котката.

Минералните добавки включват калции, магнезии, желязо, мед, фосфор, калий и други. Тъй като минералите в организма с в баланс един с друг, предозирането на един може да доведе до дефицит на друг. Минералните добавки се използват в различни при различни дефицитни състояния. Могат да се дават и превантивно в ниски дози.

При избора на хранителна добавка за вашата котка знайте, че една здрава котка не се нуждае от добавки, а от висококачествена котешка храна и много любов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest