Miau.bg»Статии»Мъници»Хамстери»Дали да си осиновите хамстер?

Дали да си осиновите хамстер?

Teodora MishinevaTeodora Mishineva
Новак
503
Хамстер

Освен че са изключително сладки, хамстерите се считат за най-добрият избор като първи домашен любимец. Но преди да осиновите хамстер, има пет важни въпроса, които семейството ви трябва да обмисли.

Защо хамстерите са активни нощем?

Хамстерите са нощни животни и затова ще бъдат най-активни през нощта. Малко вероятно е хамстерът да бъде активен другар през деня, но ако имате време за игри по-късно вечерта, осиновяването на хамстер може би е правилното решение за вашето семейство.

Имате ли малки деца?

Тези мънички рошави приятели изискват внимателно пипане. Според специалисти, децата под осем годишна възраст трябва да са под надзор на възрастен, когато държат хамстер. Също така силните звуци и резки движения могат лесно да го стреснат. Хамстерите са перфектен размер за малките детски ръчички, но възрастните трябва да се погрижат детето случайно да не изтърве хамстера, да не го стисне твърде силно или да не го уплаши толкова, че детето да бъде ухапано.

Бременна ли сте?

Домашните любимци (гризачи) като хамстерите са потенциален резервоар на бактерията салмонела. Салмонелозата е вид хранително натравяне, което може да причини интензивно заболяване при здрави възрастни и по-остри проблеми при хора със слаба имунна система. Деца под пет години са изключително възприемчиви към бактерията. Също така салмонелата може да предизвика и по-сериозни усложнения, ако болна майка предаде бактерията на новородено дете.

Какъв е бюджетът ви?

Храна за хамстер

Една от причините хамстерите да са идеални за първи домашен любимец е, че не изискват скъпи джаджи. Но въпреки това трябва да имате предвид всички разходи при отглеждане на хамстер. Хамстерът се нуждае от достатъчно голяма клетка, поилка, постеля и храна. Играчките също са необходим аксесоар, защото хамстерите са много активни и се нуждаят от стимулация. Може да разнообразите клетата им с различни катерушки, убежища за криене и различни играчки за гризане от подходящо дърво.

Колко време можете да отделите?

В сравнение с котките и кучетата, хамстерите имат относително кратък живот – от 2.5 до 3 години. Това може да е привлекателна характеристика за семейства, които искат да пробват живот с домашен любимец. Но също така имайте предвид, че за малките деца би било трудно да приемат смъртта на домашен любимец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest