miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»От каква възраст да къпем малкото кученце?

От каква възраст да къпем малкото кученце?

къпане на малко кученце
Kомплект четки за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
Виж ››

Първите месеци от живота на домашните любимци носят толкова радост на стопаните, колкото и малките членове на човешкото семейство. И ако за човека животът започва с първата баня, дали това важи и за новороденото кученце? Въпросът кога да започнем с къпането на кутрето у дома е един от първите, които си задава всеки стопанин, който тепърва ще трупа опит в отглеждането на представител на този животински вид.

Отговорът на въпроса е ясен и категоричен - къпането на малкото кученце започва от 3-месечната му възраст. Тогава животинчето вече има създаден имунитет и банята няма да увреди здравето му. Всъщност къпането на тази възраст изобщо не е задължително действие. То се извършва само ако се налага, защото кучето се е нацапало.

Ако палето не е прибрано от улицата и не е мръсно, няма нужда от баня през първите 3-4 дни. То със сигурност е в стрес от смяната на обичайната среда и има нужда от адаптация. Къпането само допълнително ще засили стреса при кучето.

След разходка на кучето е достатъчно да се измият лапичките му с вода и да се подсушат с мека кърпа. На породите кучета, които имат козинка на брадата, трябва да се измива и тя. Ако все пак кутрето се е оцапало, почистването става с мокра гъба или мека четка.

откога да къпем малкото кученце

Първата баня на кученцето е много важна. От нея зависи как домашният питомец ще се отнася и в бъдеще към това действие. Обикновено хората къпят домашните си любимци във ваната. За първата баня трябва обаче да се сложи на дъното друг по-малък съд и подложка, която да не позволява плъзгане. Ако мръсотията не пада само от вода, се ползват само кучешки шампоани.

Изплакването на козината е необходимо да става бързо, но не нервно. Трябва да се пазят очите и ушите на животното. В очите не бива да влиза шампоан, а в ушите - вода. Подсушаването трябва да стане най-напред с мека кърпа.

Козинката обаче остава мокра и затова трябва да се ползва сешоар. Малките кученца могат да се простудят лесно, ако останат мокри дълго време. Приятното впечатление от банята се създава с вкусно лакомство на края на процедурата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest