Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Най-едрите породи котки

Най-едрите породи котки

Най-едрите породи котки

Малките котенца винаги ни грабват сърцата, но има нещо изключително запленяващо в супер големите породи домашни котки. Те са едри и пухкави и винаги създават желанието да ги гушкаме и да се топлим с тях.

Ето кои са най-големите породи домашни котки.

Савана

Тази е най-голямата домашна порода котки в света с удивителното тегло между 7 и 14 кг. Тялото им е издължено и наподобява това на дивите котки. Породата е кръстоска между сервал и домашна котка, затова е по-специална за отглеждане, но несъмнено е изключително красива и екзотична котка.

Мейн Куун

Мейн куун

Или така наречената американска дългокосместа е втората по големина домашна котка в света. Тя е дългокосместа и любвеобилна. За разлика от Савана, Мейн Куун е напълно домашна, без скорошни диви корени. Това кара мнозина да смятат, че е най-голямата домашна порода в света.

Чаузи

Котка Чаузи
Снимка: Purrfect Cat Breeds

Това е втората в класацията порода, която е хибрид между домашна и дива. Гените на дива котка се отразяват във външния ѝ вид и окраска. Чаузи са изключително умни, атлетични и любвеобилни котки, но имат нужда от специални грижи - особено що се отнася до храненето, тъй като могат да развият алергия към някои храни.

Регдол

Регдол е едра котка

Главно популярни в Америка и Англия, тези котки са истински пухкави сладури! Те са спокойни и обичливи и често биват оприличавани на кучета, защото обикновено следват стопаните си наоколо. Името им произлиза от английската дума „ragdoll“, която означава парцалена кукла и идва от това, че при повдигане на котка от тази порода тя обикновено се отпуска в ръцете ви като парцалена кукла.

Норвежка горска котка

Норвежка горска котка

Още един дългокосмест представител на котешкото царство. Норвежката горска котка има свободолюбив темперамент. Външният ѝ вид е елегантен и аристократичен, а любимите ѝ занимания са да спи в меко легло и да похапва вкусна храна. Въпреки своенравието си, тази порода котки са социални и харесват домашния уют.

Сибирска котка

Сибирската котка е голяма

Сибирската котка е древна порода котки, идваща от Сибир. Тя се счита за една от породите, които не са толкова склонни да предизвикат алергии. Характерът им клони повече към дивото, но въпреки това те са една прекрасна домашна котка с кралско излъчване.

Това са котките, отличаващи се като най-едрите сред домашните котки. Някои от тях ни доближават до дивата природа, а други са гушливи големи приятели, които ни сгряват в студеното време. Любителите на котки със сигурност ще бъдат впечатлени от тези мъркащи гиганти.

А ако още си нямате котка и желаете да си вземете такава, разгледайте тези обяви за котки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest