Miau.bg»Статии»Мъници»Как се гледа чинчила?

Как се гледа чинчила?

Чинчили

Чинчилите са едни от най-атрактивните домашни любимци – те са гризачи, които обаче са различни от останалите – активни са и обикновено се радват на човешкото внимание.

Външният им вид е особено симпатичен, освен това са и относително лесни за отглеждане. Въпреки това не бива да подценявате тези домашни любимци и да ги възприемате просто като играчка – те също имат нужда от конкретни условия, за да се чувстват комфортно. Как се гледа чинчила?

Ако сте решили да се сдобиете с такъв домашен любимец, на първо място се погрижете да купите достатъчно голяма клетка. Както казахме, чинчилите са активни.

Освен това те са нощни животни, а това означава, че са активни основно вечер – помислете дали техният нрав съвпада с вашия начин на живот. Ако обичате да лягате рано и да ставате рано, вероятно ще ви е трудно. Ако обаче сте нощна птица, чинчилата може да ви бъде чудесна компания в безсънните вечери.

В клетката чинчилата ще се нуждае и от помещение, в което да се скрие или да поспи, както и от поилка и хранилка. Важно е да им осигурите и нещо, на което те да си чешат зъбите – при гризачите те растат особено бързо, затова гризалката на практика играе ролята на пила. Осигурете на животното и сено – то ще го дъвче, с което ще се грижи за зъбките си.

Чинчилите обичат да се катерят, затова пригодете клетката спрямо тези им нужди. Важно е да почиствате дома на гризача си редовно – един път в седмицата. Не използвайте силни препарати – те могат да навредят на животното ви.

Тъй като чинчилите спят през деня – както казахме, нощни животни са, трябва да поставите клетката на тихо място, което не е нито прекалено топло, нито прекалено горещо. В никакъв случай не я оставяйте на течение или на пряка слънчева светлина – те не я понасят.

Чинчилата е социален домашен любимец

Тези гризачи са тревопасни. Основно в природата се хранят с богати на фибри продукти – треви, плодове, корени. Можете да им осигурите сено, както и специална храна за чинчили, която се продава във всички зоомагазини.

Животното ще се зарадва и на изсушени листа и фуражи. Чинчилите се хранят вечер – поднасяйте им храна тогава, а сено трябва винаги да има в клетката. Старайте се водата винаги да е прясна.

Чинчилите са изумителни гризачи – контактни са, което означава, че ще ви разрешават да ги галите, дори могат да се научат да реагират на името си. Животното става игриво в късния следобед или привечер.

Ако много ви хареса да имате такъв домашен любимец, знайте, че те лесно контактуват с други чинчили – особено добре се разбират мъжка и женска или две женски. Разгледайте нашите обяви за чинчила, ако желаете такова животинче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest